Quantcast
MNI: Ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

MNI: Ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Ίσως και να χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, όπως υποστηρίζουν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Το ποσό θα καθοριστεί, όπως αναφέρει, από τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests και από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Ευρωσυστήματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία συλλογής δεδομένων και αναμένεται να έχει έτοιμη την πρώτη ανεπίσημη αξιολόγηση για την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη πηγή, η ΕΚΤ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σχεδιάζουν να μην αποκαλύψουν στις ελληνικές τράπεζες τις λεπτομέρειες των stress tests και τις παραμέτρους, πριν ανακοινωθούν, στα μέσα του Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι η ιδιωτική συμμετοχή των επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου θα φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε είναι εξαιρετικά πιθανό ότι “δεν θα χρειαστούν στο σύνολό τους” τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μάλιστα, Έλληνας τραπεζικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται “στο σκοτάδι” – σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία – σημειώνοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) συνεργάζεται, αλλά δεν συμμετέχει ενεργά, προς το παρόν, στην αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων που συγκεντρώνονται από τον SSM και πως οι τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests θα υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», είπε η πηγή. Μεταξύ άλλων, τα σχέδια για τη διαχείρισή τους προβλέπουν τη διάκριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος, το είδος και την πιθανότητα αποπληρωμής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.