Quantcast
Μόλις με 1,2% επιτόκιο δανείζεται το ΕΤΧΣ - Πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μόλις με 1,2% επιτόκιο δανείζεται το ΕΤΧΣ – Πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), από το οποίο η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 141,9 δισ. ευρώ, εκδίδει ομόλογα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές, από τα οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί και η Ελλάδα, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Το ΕΤΧΣ διέθεσε την Τρίτη 30ετή ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ με κουπόνι (επιτόκιο) μόλις 1,2%. Πρόκειται για μία θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού του ταμείου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 – όταν τα επιτόκια ήταν υπερτριλάσια – για να χρηματοδοτήσει τις χώρες της Ευρωζώνης που θα χρειάζονταν στήριξη (εκτός από την Ελλάδα, έχει δώσει δάνεια στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία).  

“Το 30ετές ομόλογα βοηθά τη στήριξη κάποιων από τα πιο μακροπρόθεσμα δάνεια που έχουμε εκταμιεύσει”, δήλωσε ο επικεφαλής χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ Siegfried Ruhl. Τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο λήγουν σε διαφορετικά έτη της περιόδου 2022 έως 2052 και το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για αυτά συνδέεται άμεσα με το κόστος δανεισμού του ΕΤΧΣ.

Σύμφωνα με γαλλική τράπεζα, το επιτόκιο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5% για μία μέση διάρκεια 32 ετών. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή τόκων για τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο έχει μετατεθεί για το 2022 και μετά, το σημερινό πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού δεν ωφελεί την Ελλάδα.  

Κάποιοι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι το ΕΤΧΣ θα μπορούσε να περάσει το όφελος που έχει στην Ελλάδα με τη μετατροπή σε σταθερό αντί κυμαινόμενου του επιτόκιου που πρέπει να πληρώνει η χώρα. Μία τέτοια απόφαση, όμως θα ήταν αμφιλεγόμενη σημειώνει το Reuters.

 

Πηγή: Reutres

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.