Quantcast
Μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας ζητούν 3 πρώην γεν. γραμματείς - enikonomia.gr
share

Μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας ζητούν 3 πρώην γεν. γραμματείς

δημοσιεύτηκε:

Τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της μόνιμης απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μέσω της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο τρεις πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων.

Οι κ.κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Μόσχος Κορασίδης και Μαρίνος Σκανδάμης ζητούν τη θεσμοθέτηση της πρώτης κατοικίας ως καταρχήν ακατασχέτου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, η συζήτηση για το τέλος της προστασίας των πρώτων κατοικιών «δημιουργεί μια αίσθηση αναβολής “θανατικής ποινής», που δυστυχώς, παράγει μια συνεχή ομηρία, εμποδίζοντας εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν δημιουργικά στη ζωή τους».

Με αυτό το σκεπτικό -θεωρώντας δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο που επιτρέπει καθολικά τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, ενώ τον απαγορεύει μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο με προσωρινά νομοθετήματα- οι κκ Ιωαννίδης, Κορασίδης και Σκανδάμης προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου “που θα ισχύσει και μετά την κρίση, όπου ο κανόνας θα είναι το ακατάσχετο”. Δηλαδή, όπως εξηγούν, “η μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, με εξαιρέσεις και όρους που μπορούν να καθορισθούν μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την εισαγωγή πάγιας σχετικής ρύθμισης, μετά από σχετική δημόσια διαβούλευση”.

Κατά τα λοιπά, οι τρεις πρώην γραμματείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και θα εφαρμοσθεί από την 1-1-2016, επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση.

Η πρόταση των πρώην γραμματέων του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, βασίζεται στο Σύνταγμα το οποίο ρητά ορίζει στο άρθρο 21 ότι “η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους”. Τέλος επικαλούνται και διεθνή κείμενα που έχει ενσωματώσει η χώρα μας στη νομοθεσία της, όπως την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.