Quantcast
Moody's: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας Caa3 - Αναβάθμισε τις προοπτικές - enikonomia.gr
share

Moody’s: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας Caa3 – Αναβάθμισε τις προοπτικές

δημοσιεύτηκε:

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας Caa3, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές του σε σταθερές από αρνητικές, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε τον Ιούλιο

Ο οίιος ανέφερε ως βασικό λόγο για την επιβεβαίωση της αξιολόγησης την έγκριση του τρίτου προγράμματος βοήθειας  και το γεγονός ότι το νέο πολιτικό τοπίο που έχει προκύψει είναι κάπως πιο υποστηρικτικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το πρόγραμμα.

Ο οίκος συνυπολογίζει στην αξιολόγηση τον υψηλό κίνδυνο υλοποίησης του προγράμματος, λόγω της αδυναμίας των θεσμών στη χώρα και του φτωχού ιστορικού στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του Moody’s ότι οι κίνδυνοι για για τους πιστωτές είναι πλέον σχετικά ισορροπημένα, δεδομένου ότι οι πρόσφατες εκλογές έχουν οδηγήσει, για πρώτη φορά από το 2010 σε ευρεία εκπροσώπηση στη Βουλή κομμάτων που έχουν στηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας. 

Στο νέο πρόγραμμα, αναφέρει ο Moody’s,  υπάρχει εκτίμηση για ύφεση 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016, που ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις του. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν κατά την άποψή του εύθραυστες και κάτω από το 2,7% που προβλέπει το πρόγραμμα.

Οι στόχοι για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ εφέτος και μικρό πλεόνασμα 0,5% το 2016, που προβλέπει το πρόγραμμα, είναι εφικτοί, σύμφωνα με τον οίκο. Η επίτευξη και διατήρηση, ωστόσο, πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 δύσκολα θα επιτευχθεί. Σε γενικές γραμμές, η αδύναμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη λιτότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος, σημειώνει ο Moody’s. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.