Quantcast
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας η πώληση των μετοχών της στον Αστέρα - enikonomia.gr
share

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας η πώληση των μετοχών της στον Αστέρα

δημοσιεύτηκε:

H ολοκλήρωση της πώλησης του πακέτου μετοχών που είχε η Εθνική Τράπεζα στον Αστέρα Παλλάς Βουλιαγμένης, στην Apollo Investment Holdco SARL, έναντι περίπου 299 εκατ. ευρώ, είναι θετική για το αξιόχρεο της τράπεζας (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε έκθεσή του (Moody’s Credit Outlook).

Ο οίκος σημειώνει ότι η πώληση είναι credit positive, «επειδή θα αυξήσει τη ρευστότητα και τα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας και θα περιορίσει περαιτέρω τις μη τραπεζικές δραστηριότητές της, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επιτρέψει στη διοίκησή της να εστιάσει αποκλειστικά στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα».

«Η Εθνική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για να μειώσει τη χρηματοδότησή της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, μία από τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες όλων των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο χρηματοδότησης της Εθνικής από τον ELA ανερχόταν σε περίπου 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016 ή σχεδόν στο 6% του συνολικού ενεργητικού της, που είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η ισχυρή βάση καταθέσεων της Εθνικής και το παραδοσιακά κυρίαρχο στη χώρα δίκτυο καταστημάτων και βάση πελατών της στηρίζουν την ισχυρότερη θέση της από πλευράς ρευστότητας, με τον λόγο εγχώριων δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 91% τον Ιούνιο του 2016 έναντι 139% που είναι ο μέσος όρος των τριών άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, σημειώνει ο Moody’s.

Η πώληση της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης θα αυξήσει κατά περίπου 46 μονάδες βάσης τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 της Εθνικής στο 22,1% με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, αναφέρει η έκθεση Ο πλήρως υπολογισμένος (fully loaded) κεφαλαιακός δείκτης CET1 της Εθνικής, με βάση την οδηγία CRD IV, θα ανερχόταν στο 16,2% που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Εθνικής ανερχόταν στο 45,8% των δανείων της, με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2016, ενώ η κάλυψη των ανοιγμάτων αυτών με προβλέψεις ανερχόταν στο 54,3%. Τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας (NPEs μείον τις σχηματισθείσες προβλέψεις) ανέρχονταν σε περίπου 157% των κεφαλαίων της CET1, δείχνοντας τους σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους στην κεφαλαιακή της βάση από τα προβληματικά δάνεια, σημειώνει ο Moody’s.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.