Quantcast
Moody’s: Tι δείχνουν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες και ποιο είναι το δυσμενές σενάριο - enikonomia.gr
share

Moody’s: Tι δείχνουν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες και ποιο είναι το δυσμενές σενάριο

δημοσιεύτηκε:

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες ,σύμφωνα με την έκθεση του οίκου Moody’s.
Όπως αναφέρει ο οίκος , η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια βελτιώνοντας την κερδοφορία. Επίσης, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης, πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μονάδες βάσης), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν τον αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτει οίκος.
Το δυσμενές σενάριο
Επιπλέον επισημαίνεται ότι, οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των τεστ αντοχής δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο 10% και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στο 5%.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα τεστ αντοχής έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.