Quantcast
Morgan Stanley: Βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης και κέρδη για ομόλογα - τράπεζες - enikonomia.gr
share

Morgan Stanley: Βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης και κέρδη για ομόλογα – τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Παρά τη σημαντική πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται έτοιμη να ολοκληρωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την άρση των capital controls και την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.

Με βάση την εκτίμηση ότι η ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, η Morgan Stanley είναι τώρα αισιόδοξη για την πορεία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η θετική αξιολόγηση είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν κίνδυνοι, όμως υπάρχουν και σημαντικές αποδόσεις. Θα ακολουθήσει μια συζήτηση για την επιπλέον αναδιάρθρωση χρέους, όχι υπό τη μορφή «κουρέματος» επί του ονομαστικού χρέους, αλλά μέσω επιμήκυνσης των λήξεων και της περιόδου χάριτος. Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικά το βάρος του χρέους. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα χρειασθεί λίγο χρόνο για να εντάξει τα ελληνικά κρατικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος σε προοδευτική βάση. Όλα αυτά πιθανότατα θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται, σημειώνει η έκθεση της Morgan Stanley.

Αν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα στην αυξημένη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, η Morgan Stanley δηλώνει αισιόδοξη και έτοιμη να τοποθετηθεί, δεδομένης της προσδοκίας των οικονομολόγων της ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Οι κινήσεις των τιμών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, γράφει η Morgan Stanley, αντανακλούν βασικά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Καθώς πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επιτυχώς, περιμένουμε γρήγορη βελτίωση στα θεμελιώδη τόσο για την οικονομία όσο και για τον τραπεζικό τομέα, και γι’ αυτό βλέπουμε ελκυστικό σημείο εισόδου», τονίζει.
Προχωρά έτσι σε σύσταση αγορών για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως αναφέρει, οι σημερινές αποτιμήσεις τους δεν αποτυπώνουν: α) την πιθανή μείωση στα spreads των ομολόγων, β) την εκτίμηση της τράπεζας για αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 6-8% το 2018.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.