Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως μια από τις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley για τις αγορές της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA).
Αυτό αναφέρει ο αμερικανικός οίκος σε νέα έκθεση του με τίτλο «Country Scorecard Refresh – Hungary & Greece Move Up» για τη χώρα μας και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας στην κατάταξη των αγορών και εστιάζει κυρίως στις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, η Morgan Stanley ανεβάζει την Ελλάδα στην 4η θέση της λίστας μεταξύ των αγορών της EEMEA, από την 5η που ήταν το προηγούμενο διάστημα.Ουσιαστικά, η χώρα μας ξεπέρασε τη Νότια Αφρική και διατήρησε σύσταση Overweight και υψηλότερα στην κατάταξη βρέθηκαν η Αίγυπτος, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Ο ρόλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Κομβικό ρόλο στη σημαντικά βελτιωμένη θέση της Ελλάδας στη λίστα αυτή, παίζει ο δείκτης της «αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή», τον οποίο θεσπίζει η Morgan Stanley για την αξιολόγηση.
Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως, τα Στενά του Ορμούζ ενδέχεται να επαναλειτουργούν τους επόμενους μήνες, εάν επιτευχθεί μια συμφωνία του τύπου MoU μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Εάν επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο, τότε οι αγορές που έχουν υψηλό beta (όπως Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία και Νότια Αφρική) αναμένεται να υπεραποδώσουν, ενώ οι αγορές του Κόλπου εκτός ΗΑΕ ενδέχεται να αποδυναμωθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Ελλάδα ανέβηκε θέση στην εν λόγω λίστα, λόγω του ότι βελτιώθηκαν οι δείκτες momentum (idiosyncratic και earnings-related) αλλά και εξαιτίας της θετικής επίδρασης που είχε αυτός νέος θεματικός παράγοντας.
