Quantcast
Μοσκοβισί: «Ή μέτρα και πιστωτική γραμμή ή αλλιώς είστε μόνοι σας» - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: «Ή μέτρα και πιστωτική γραμμή ή αλλιώς είστε μόνοι σας»

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Σε ρυθμό διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται για ένα διήμερο η Αθήνα με την επίσκεψη του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί για την οποία η κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες.

Δύο ημέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μαξίμου περιμένει ότι ο Γάλλος επίσημος να δώσει το μήνυμα: Ή μέτρα και πιστωτική γραμμή από το 2015 ή αλλιώς είστε μόνοι σας …
Το μήνυμα θα απευθύνεται – κυρίως – προς τους Βουλευτές οι οποίοι την Τετάρτη θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η μέρα ξεκινά με διαδοχικές συναντήσεις του κ Σαμαρά με τους υπουργούς οικονομικών κ Γκίκα Χαρδούβελη, Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο στόχος είναι να γίνει μια ανασκόπηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων αλλά και των εκκρεμοτήτων στις συνομιλίες με την τρόικα.
 Στην μια το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Επίτροπο για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί παρόντος και του υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη .

Ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον κ. Χρυσοχοίδη και τον κ. Μητσοτάκη και νωρίς αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τους υπουργούς εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. Λίγο αργότερα θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ως γνωστό έχει και το ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή με την τρόικα.

Τα μέτρα
Ωστόσο οι Βουλευτές θα έχουν υπόψιν τους και την ενδιάμεση έκθεση φωτιά της τρόικας η οποία είδε μέσα στο Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας.

Μέσα σε μόλις 2,5 σελίδες κειμένου η τρόικα επαναλάμβανε χωρίς να κουράζεται ότι όταν και όπως ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση η ατζέντα θα έχει προς συζήτηση όλες τις εκκρεμότητες του μνημονίου .

Το ίδιο έλεγε και το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που συνόδευε την έκθεση Τόνιζε δηλαδή ότι η τελευταία δόση από το δάνειο της ΕΕ θα εκταμιευτεί μόλις εκπληρωθούν υα «προαπαιτούμενα».

Ποια είναι αυτά;

1. Το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού ύψους 2,5 δις ευρώ για το 2015
 Την υιοθέτηση μέτρων για την μείωση των πρόωρων συντάξεων και του κόστους κάλυψης των συνταξιοδοτικών αναγκών της χώρας.

2. Την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας μέσω της υιοθέτησης των ομαδικών απολύσεων την επαναφορά της ανταπεργίας lock out.

3. Την οριστική ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την θεσμοθέτηση νέου πτωχευτικού δικαίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

4. Την απαίτηση μετά την αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία να υπάρξουν και άλλες αλλαγές οι οποίες να συντελούν σε μια συνολική μεταρρύθμιση του βασικού έμμεσου φόρου . Με τον τρόπο αυτό η τρόικα υποδεικνύει σαφώς και νέες αυξήσεις συντελεστών του ΦΠΑ και ίσως την μείωση των συντελεστών από δύο σε ένα καταργώντας εντελώς το ειδικό καθεστώς με το συντελεστή του 6,5% για νησιά καύσιμα και τρόφιμα.

5. Την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

6. Τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά προϊόντων με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

7. Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ των μεγάλων λιμανιών και την πώληση του 4% που κατέχει ακόμη από τον ΟΤΕ.

8. Την θέσπιση νέου μισθολογίου για το δημόσιο και την συνέχιση της κινητικότητας σε κεντρικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

9. Την βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της συλλογής στατιστικών στοιχείων η οποία παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την τρόικα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.