Quantcast
Μοσκοβισί: Η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να είναι πειστική - Τι είπε για Τσίπρα και Σαμαρά - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να είναι πειστική – Τι είπε για Τσίπρα και Σαμαρά

δημοσιεύτηκε:

Θα συνεργασθούμε με την κυβέρνηση, ώστε η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική να είναι πειστική, δήλωσε ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση. 

                                            Η δήλωση του κ. Μοσκοβισί

«Συζητήσαμε με τον Υπουργό Παπαδημητρίου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε με επιτυχία από το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Για μένα το κλειδί είναι ότι διατηρείται η ανάπτυξη, ότι η Ελλάδα δημιουργεί τα δικά της εργαλεία, ώστε να έχει μια δική της ελληνική στρατηγική και μεταξύ αυτών των εργαλείων είναι η δημιουργία μιας εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες.

Νοιώθω ανακουφισμένος από όσα έχουν ήδη γίνει, από το γεγονός ότι η πρόοδος των εργασιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνήσαμε με τον κ. Παπαδημητρίου ότι θα συνεργαστούμε πλήρως, ώστε αυτή η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις. Για αυτό το σκοπό θα παραμείνουμε σε στενή επαφή, τόσο σε υπουργικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να πετύχουμε. Γιατί το συμπέρασμά μου τώρα που φεύγω από την Ελλάδα, είναι ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, καθώς το 85 με 90% της πορείας έχει ήδη γίνει. Δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα»

                   Τι δήλωσε ο Επίτροπος στο φόρου που έγινε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
        

“Μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Αρχίσαμε να βλέπουμε νέες θέσεις εργασίας, ίσως όχι ποιοτικές, αλλά θέσεις εργασίας. Η χώρα γίνεται και πάλι ελκυστική”, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde), η εφημερίδα Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όσον αφορά στο πότε θα βγει η χώρα από τα μνημόνια, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι” στις 21 Ιουνίου το Eurogrup θα αποφασίσει ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από τα μνημόνια” , τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πρέπει να συνεχισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδος. ” Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης (τον Αύγουστο του 2018), τα προγράμματα θα σταματήσουν και ξεκαθάρισε ότι, δεν πρόκειται να υπάρξει “προληπτική πιστωτική γραμμή”.

Εν συνεχεία ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στις σχέσεις του με κάποιους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες λέγοντας ότι, οι προσωπικές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ καλές. “Συνεργάστηκα πολύ καλά και με τον κ. Σαμαρά και θα συνεχίσω εάν αύριο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους συναντάω όλους”.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι “μη βιώσιμο, τιμωρεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί. Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει”.

Επιπλέον τόνισε ότι για να ρυθμιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η κυβέρνηση της χώρας, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές και μία σειρά μέτρων για το χρέος.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, επεσήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο Ταμείο, το οποίο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Το παράδοξο όμως είναι ότι από τη μία είναι ο βασικός σύμμαχος και από την άλλη ζητεί τα πιο αυστηρά μέτρα. “Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος”.

Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε τον Ιούλιο του 2015 “καμπή” για την Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη.” Υπήρχαν δυνάμεις που συμφωνούσαν με το Grexit, είτε γιατί το επεδίωκαν πραγματικά, είτε για διαπραγματευτικούς λόγους, όμως η Γαλλία βρέθηκε στη σωστή πλευρά και είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας. Σήμερα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πολύ ποιο υγιείς, με μία ελληνική κυβέρνηση που έχει αλλάξει Ο κ. Βαρουφάκης οδηγούσε στο Grexit. Ο κ. Τσακαλώτος είναι το ίδιο αριστερός με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ξέρει να διαπραγματεύεται”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής μέτρων λιτότητας είπε ότι υπήρξαν στιγμές που ζητήσαμε προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν. “Δεν μπορείς να έχεις 170% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, 15% έλλειμμα και τόσο πολύ προσωπικό στη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ζητήθηκαν μέτρα σε προηγούμενα μνημόνια που δεν ήταν σωστά, όπως ότι έγιναν «δύο και τρεις φορές προσαρμογές στις συντάξεις. Προσαρμογές ναι, λιτότητα όχι” ανέφερε χαρακτηριστικά.


























share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.