Quantcast
Τι είπε ο Μοσκοβισί για τις συντάξεις και τον προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

Τι είπε ο Μοσκοβισί για τις συντάξεις και τον προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

«Mετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας, η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης και είμαι πραγματικά ευτυχής που άφησε πίσω της το πρόγραμμα αυτό. Η κατάσταση λοιπόν καλυτερεύει», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη του παραχώρησε στο «Bloomberg TV».

Αναφορικά με τις συντάξεις, o Επίτροπος είπε ότι “θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα είναι υψηλότερο από αυτό που απαιτείται – το 3,5% του ΑΕΠ είναι ήδη πολύ υψηλό – τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως, πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας».

Τη Δευτέρα, συνέχισε, «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές Αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί», προσθέτοντας: «Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα».

«Δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα να μιλήσω για τις συντάξεις», είπε, προσθέτοντας: «Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα”.

Οι δανειστές, είπε, “αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, – γιατί οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη».

Προϋπόθεση για αυτό, όπως ανέφερε, είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός. «Πρώτα απ’ όλα όμως περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες και για το αν πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Εργαζόμαστε για ένα στιβαρό τραπεζικό σύστημα για όλη την Ευρώπη αλλά και για την τραπεζική ένωση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.