Την εκτίμηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί στο 0,5% το 2029 από 1,3% που ήταν το 2023 εκφράζει μέσω της έκθεσης του ο ESM.
Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπει πως αυτό θα συμβεί εάν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.
Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση του Μηχανισμού ο περιορισμένος αριθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης μετά το 2015 οφείλεται κατά κόρον στην αύξηση της απασχόλησης, η οποία αντιστάθμισε την επιβράδυνση της παραγωγικότητας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα (αύξηση 0,1%). Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να μειωθεί απότομα στο 0,5% το 2029 από το 1,3% εάν ληφθεί υπόψη ότι οι δημογραφικές τάσεις περιορίζουν την αύξηση του εργατικού δυναμικού.
Αυτό θα σήμαινε πως θα υπήρχε μία σημαντική υστέρηση έναντι της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 1% το 2029. Για να είναι εφικτές οι προβλέψεις της ΕΕ για την ανάπτυξη, θα πρέπει να ληφθούν αναγκαία μέτρα πολιτικής για την επιτυχημένη ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας σε όλη την περιοχή αλλά και να γίνουν στοχευμένες επενδύσεις, τονίζεται μεταξύ άλλων στη έκθεση του Μηχανισμού.
Για την Ελλάδα
Ο ESM αναφέρεται και στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται η Ελλάδα και άλλες χώρες της Περιφέρειας, όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία είχαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία λόγω της αύξησης της απασχόλησης που κατέγραψαν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών (και στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα). Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Ιρλανδία και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, η μεγαλύτερη ανάπτυξη που σημειώθηκε οφείλονταν σε αύξηση της παραγωγικότητας.
«Το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής: την περασμένη 10ετία η απασχόληση επηρέαζε όλο και περισσότερο την ανάπτυξη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε σημαντικά. Αυτή η δυναμική δεν είναι πλέον βιώσιμη. Οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις εκτιμάται πως θα περιορίσουν την προσφορά εργασίας. Ενώ η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από την “αναζωογόνηση” της παραγωγικότητας στην εργασία σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
« Την ίδια στιγμή, έχει αλλάξει η γεωγραφία όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης. Χώρες που είχαν προηγουμένως χαμηλές επιδόσεις και κυρίως αυτές που χρηματοδοτήθηκαν από τον ESM κατέγραψαν κέρδη κυρίως λόγω των θετικών δυναμικών στην απασχόληση. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας – έχουν γίνει βαρίδι στη συνολική ανάπτυξη της Ευρωζώνης» σημειώνει ο ESM.
« Για τις προκλήσεις αυτές θα πρέπει να υπάρξει μια πιο συντονισμένη απάντηση στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τονίζει πως θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης » σύμφωνα με τον Μηχανισμό.
Οι πίνακες