Κρατική επιδότηση συνολικού ύψους έως και 400.000 ευρώ θα λάβουν χιλιάδες επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα. Εδώ επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης.
Της Κατερίνας Φεσσά
Αυτό αφορά εκείνες που θα υποβάλλουν έως τις 31 Μαΐου του 2025 αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» και που θα πληρούν κάποιες προϋποθέσεις για την ένταξη σε αυτό. Ουσιαστικά το πρόγραμμα επιχορηγεί τις επιχειρήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε νέα ή σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα. Ωστόσο δεν επιδοτείται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος
Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:
1) Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
Α. Σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που:
- λειτουργούν νόμιμα,
- συμμορφώνονται με την ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία,
- συνιστούν νομική οντότητα ή ατομική επιχείρηση,
- δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, σε επιλέξιμη δραστηριότητα (ΚΑΔ),
- έχουν ιδρυθεί/ συσταθεί έως την 30 Ιουνίου του 2024 και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
- δεν βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση και διαθέτουν το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας, την τυχόν κατά περίπτωση προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, κλπ.).
Β. Σε νομικές οντότητες. Αυτές είναι:
- Η Ανώνυμη Εταιρία,
- Η Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης,
- Η Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία,
- Η Αστική Εταιρία,
- Ι.Κ.Ε,
- Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση,
- Ο Συνεταιρισμός
2) Οι εξαιρέσεις
Ωστόσο στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με:
- τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταγενέστερης χρήσης.
- και τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες και μονάδες μηχανικής–βιολογικής επεξεργασίας.
Επίσης εξαιρούνται από το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες:
- στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς.
- κατά τις οποίες η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον.
3) Οι δαπάνες
Το πρόγραμμα επιδοτεί:
Α. Τις δαπάνες του εξοπλισμού
Αναλυτικά:
- Για την προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και των παρελκόμενων (πίνακες, καλώδια, έξυπνοι μετρητές κλπ) επιδοτούνται έως και 400.000 ευρώ/MWh (για μπαταρία χωρητικότητας 1h), όπου αθροιστικά μπορεί να κυμαίνεται από 0,00% ως 100,00% του συνολικού προϋπολογισμού.
- Για την προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και των παρελκόμενων (πίνακες, καλώδια, έξυπνοι μετρητές κλπ) επιδοτούνται έως και 350.000 ευρώ /MWh (για μπαταρία χωρητικότητας 1h έως 2h), όπου αθροιστικά μπορεί να κυμαίνεται από 0,00% ως 100,00% του συνολικού προϋπολογισμού.
- Για την προμήθεια και την εγκατάσταση Energy Management System επιδοτούνται 40.000 ευρώ ανά αίτηση, όπου αθροιστικά μπορεί να κυμαίνεται από 0,00% ως 10,00% του συνολικού προϋπολογισμού.
Διευκρινίζεται πως η τοποθέτηση έξυπνου μετρητή στο σύστημα του φωτοβολταϊκού σταθμού με σύστημα αποθήκευσης είναι υποχρεωτική.
Β. Τις δαπάνες Υπηρεσιών.
Αναλυτικά:
- Για μελέτη / διαστασιολόγηση του συστήματος οι δικαιούχοι του προγράμματος επιδοτούνται έως 5.000 ευρώ / MWh και έως τις 20.000 ευρώ όπου αθροιστικά μπορεί να κυμαίνεται από 0,00% ως 3,00% του συνολικού προϋπολογισμού.
- Για τον σύμβουλο Διοίκησης Έργου επιδοτούνται 15.000 ευρώ ανά αίτηση, όπου αθροιστικά μπορεί να κυμαίνεται από 0,00% ως 2,00% του συνολικού προϋπολογισμού.
- Για το κόστος διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ επιδοτούνται 5.000 ευρώ ανά παροχή.
3) Το ποσό της επιδότησης και τα ποσοστά
Το συνολικό ποσό επιδότησης που θα δοθεί σε κάθε δικαιούχο του «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί ανά δικαιούχο και θα διαμορφωθεί με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και τις επιλέξιμες δαπάνες που εγκρίνονται από το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα επιχορηγεί έως 50% την αγορά και εγκατάσταση μπαταριών από επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος τους και τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Αναλυτικά η επιδότηση είναι:
- 50% για την μικρή επιχείρηση
- 40% για την μεσαία επιχείρηση
- 30% για την μεγάλη επιχείρηση
.