Σε σταθερά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν και το προσεχές διάστημα οι τιμές στα κρασιά παρόλο που η παραγωγή τους προβλέπεται πως θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η φιάλη ενός κρασιού φαίνεται πως μεταξύ 7,5 ευρώ με 10 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία.
Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), επικαλούμενη στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν, που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής για την περίοδο 1/8/2025 έως 31/7/2026, ότι εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς αυξημένη κατά 6% στα 1,52 εκατ. εκατόλιτρα από 1,43 εκατ. το 2024.
Χαμηλότερα
Ωστόσο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, η παραγωγή θα είναι χαμηλότερη από αυτή που αναφέρει η Κομισιόν, καθώς βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ και δεδομένου ότι ακόμα είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή, ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί. Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κατά κανόνα το τελικό μέγεθος της παραγωγής είναι αρκετά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις.
«Η μείωση της εγχώριας παραγωγής οίνου είναι διαχρονικό πρόβλημα και οφείλεται αφενός στην εγκατάλειψη των αμπελώνων λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και αφετέρου στην κλιματική κρίση (ξηρασία, παγετός κ.λπ.)», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κορδοπάτης. Όπως εξηγεί, οι αποδόσεις των αμπελώνων μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 600 κιλά ανά στρέμμα και τώρα έχουν υποχωρήσει στο 1/3, δηλαδή στους 200 τόνους, ενώ στη Σαντορίνη από τα 400 κιλά έχουν συρρικνωθεί στα 60-80 κιλά το στρέμμα.
Πτωτικά
Ωστόσο, παρά τη μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, αν και θα περίμενε κανείς οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες, ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
Σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη, οι τιμές παραγωγού στην Αχαΐα από τα 0,42-0,55 ευρώ το κιλό πέρυσι έχουν πέσει στα 0,38-0,42 ευρώ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση στη Νεμέα. «Η τιμή παραγωγού για το Αγιωργίτικο από τα 0,75 ευρώ το κιλό το 2024 έχουν υποχωρήσει στα 0,45-0,50 ευρώ», επισημαίνει ο ίδιος.
Στο ράφι
Σε ό,τι αφορά στις τιμές στο ράφι, γνωστός οινοπαραγωγός δηλώνει στον «Ε.Τ.» ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των τιμών και ο κλάδος έχει μπει σε μια τροχιά σταθεροποίησης. «Παρά το υψηλό κόστος της ενέργειας και της αύξησης των τιμών των φιαλών, δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Στα σούπερ μάρκετ και στις κάβες, στα χαμηλότερης ποιότητας κρασιά έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά περίπου 20% από τα 4,5-5 ευρώ η φιάλη (750 ml) στα 5-7 ευρώ. Στα ενδιάμεσα, από τα 12 ευρώ η τιμή τους διαμορφώνεται πλέον στα 15 ευρώ και στα καλά κρασιά από τα 20 ευρώ η φιάλη έχει ανέλθει στα 25 ευρώ.
Προσφορές
Στην προσπάθεια για τόνωση της κατανάλωσης, το τελευταίο διάστημα στα σούπερ μάρκετ τα κρασιά πωλούνται σχεδόν σε μόνιμη βάση υπό το καθεστώς προωθητικών ενεργειών. Για παράδειγμα, μεγάλη αλυσίδα διαθέτει ΠΓΕ μοσχοφίλερο στα 4,40 ευρώ τη φιάλη, ενώ άλλη γνωστή μάρκα προσφέρεται με τη μορφή «1+1 δώρο» στα 8,70 ευρώ, ενώ υπάρχει και Μαλαγουζιά ΠΓΕ με έκπτωση στα 6,75 ευρώ η φιάλη.
Πάντως, οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι στο λευκό κρασί η Μαλαγουζιά και η Κυδωνίτσα και στον ερυθρό οίνο το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο.
Καμπανάκι για την εστίαση
«Αγκάθι» για τον κλάδο αποτελεί η εστίαση, καθώς οι παραγωγοί καταγγέλλουν φαινόμενα υπερκοστολόγησης των κρασιών και αισχροκέρδειας. «Τα καταστήματα αγοράζουν τον ασκό στο 1 ευρώ το κιλό και το πουλάνε 16, ενώ τα εμφιαλωμένα κρασιά τα πωλούν ακόμα και σε τετραπλάσιες και πενταπλάσιες τιμές. Προμηθεύονται τη φιάλη στα 5 ευρώ και τη διαθέτουν στα 20-25 ευρώ», αναφέρει εκπρόσωπος του κλάδου τονίζοντας ότι αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Πριν από 20 χρόνια ήταν στα 40 λίτρα τον χρόνο και τώρα είναι στα 26-27 λίτρα.
Οι πίνακες
Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος παραθέτει παρακάτω τον σχετικό πίνακα:

