Quantcast
Νέα φόρμουλα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αναζητεί η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Νέα φόρμουλα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αναζητεί η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Απορρίπτεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για ανάληψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ που καταναλώνουν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ στα νησιά. 

Η πρόταση, όπως είναι γνωστό, έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ύψους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα επόμενα χρόνια και με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση που θα υποστούν οι καταναλωτές λόγω της αποπληρωμής ΥΚΩ παλαιότερων ετών.
Όμως όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τον κρατικό προϋπολογισμό να αναλάβει το κόστος των περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, στο οποίο μεταφράζεται η πρόταση της ΡΑΕ.
Έτσι όπως φαίνεται το θέμα δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά έχει ήδη απορριφθεί σε επίπεδο υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Αυτό προκύπτει σαφώς από τη χθεσινή (31/8) τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε: «Το βλέπω δύσκολο. Αν έχει κατά νου (εννοεί η ΡΑΕ) τον προϋπολογισμό, το βλέπω δύσκολο».
Βεβαίως ο υπουργός έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και να καταλήξει τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Δυσαρέσκεια και αναπόφευκτες αυξήσεις στους λογαριασμούς

Πάντως η όλη υπόθεση που έχει ενεργοποιηθεί μετά και από απαίτηση των δανειστών (υπάρχει πρόβλεψη για την αναθεώρηση των ΥΚΩ στην συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης) μοιάζει με γόρδιο δεσμό, η λύση του οποίου θα αφήσει τους πάντες δυσαρεστημένους
Κατ’ αρχήν δυσαρεστημένη είναι και δεν το κρύβει η ΔΕΗ η οποία διεκδικούσε 735 εκατ. ευρώ για οφειλόμενα ΥΚΩ παλαιότερων ετών και τελικώς η ΡΑΕ της αναγνωρίζει μόλις 360 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει ενεργοποιήσει τη φημολογία περί προσφυγής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δυσαρεστημένοι θα είναι τελικώς και οι καταναλωτές (τα ΥΚΩ πληρώνονται από όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως προμηθευτή ρεύματος) αφού θα κληθούν να πληρώσουν τα 360 εκατ. ευρώ που οφείλονται στη ΔΕΗ.
Βεβαίως αυτό έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να γίνει σε βάθος πενταετίας δηλαδή έως το 2022 και η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει οπισθοβαρή επιβολή των χρεώσεων ώστε να συγχρονιστούν με τη λειτουργία των διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης που θα ελαφρύνουν τα ΥΚΩ εκείνων των ετών.
Παρόλα αυτά η πρόταση της ΡΑΕ είναι βασισμένη στην μείωση του ΕΦΚ κατά 50%, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον η πρόταση αυτή απορρίπτεται, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς θα είναι αναπόφευκτες.

Τρεις κλίμακες

Σε ότι αφορά τον τρόπο καταμερισμού των ΥΚΩ στους οικιακούς καταναλωτές, η ΡΑΕ προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των κλιμάκων σε τρεις από τέσσερις που ισχύουν σήμερα όπως επίσης προτείνει οι καταναλωτές να μην χρεώνονται για το σύνολο της κατανάλωσης τους με το ποσό της υψηλής κλίμακας.
Οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν ώστε οι καταναλωτές να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης όπως συνέβη τον προηγούμενο χειμώνα.
Πάντως σημαντικές αυξήσεις αναμένονται για τις πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις πάνω από 4.500 KWh για τις οποίες προβλέπεται επίσης ότι όσο μεγαλώνει η κατανάλωση τόσο μεγαλώνει και η χρέωση των ΥΚΩ.
Από τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι μικρό όφελος της τάξης του 1% θα έχουν μικρές επιχειρήσεις.
Οι αλλαγές στις κλίμακες όμως δημιουργούν μια «τρύπα» κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων στο συνολικό ποσό των ΥΚΩ, η οποία στην πρόταση της ΡΑΕ καλύπτεται από την επιστροφή του ΕΦΚ.
Με δεδομένο ότι δεν θα συζητηθεί καν το θέμα του ΕΦΚ από την κυβέρνηση δημιουργείται ένας γόρδιος δεσμός τον οποίο θα πρέπει να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα και θα αφορούν επίσης τους δικαιούχους του ΚΟΤ, για την επιλογή των οποίων πλέον θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.