Tης Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Η κρισιμότητα της τρίτης αξιολόγησης για την επόμενη ημέρα της χώρας, μεταθέτει τις αλλαγές στα πρόσωπα που συνθέτουν την περιβόητη τρόικα.
Η τρίτη αξιολόγηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το Μνημόνιο και θα πρέπει να αποφευχθούν οι κακοτοπιές. Έτσι, αν και ήταν δρομολογημένες βασικές παρεμβάσεις όπως η αντικατάσταση της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου και του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μετά από προσωπικό τους αίτημα, τελικά αποφασίστηκε οι αλλαγές να γίνουν αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Θα συνοδευτούν με την αντικατάσταση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του, αλλά και με την αποχώρηση του Τόμας Βίζερ από το Euroworking Group λόγω συνταξιοδότησης στα τέλη Ιανουαρίου.
Η παραμονή της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην τρόικα συνδέεται με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και η Ρουμάνα οικονομολόγος είχε ζητήσει να αποσυρθεί για προσωπικούς λόγους, κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει και να ολοκληρώσει τον ρόλο της τουλάχιστον μέχρι να περατωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Η Ντέλια, αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι είχε δείξει τα δόντια της και τις προθέσεις της για την κυπριακή οικονομία, η πραγματικότητα ξεπέρασε την φήμη της. Η 42χρονη Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες, οι οποίες έχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακροοικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων.
Για διάδοχος της Βελκουλέσκου προορίζεται η άμεση υφιστάμενή της στην ελληνική αποστολή Ίβα Πέτροβα, η οποία συμμετέχει στα κλιμάκια που επισκέπτονται την Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο το 2010. Εκτός από την κ. Πέτροβα ακούγεται και το όνομα του Αμερικανού Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Λευκορωσία.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του. Πριν γίνει υπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είχε ποτέ καταλάβει υπουργικό θώκο, ενώ ήταν σχεδόν άγνωστος και στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς ήταν απλά ο εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού κόμματος για θέματα Παιδείας.
Ουσιαστικά, μέχρι τότε, όση δημοσιότητα είχε αποκτήσει, οφειλόταν στην κριτική που είχε ασκήσει, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων, για το σεξ και τη βία στα βιντεοπαιχνίδια. Οι σχέσεις του όμως με τον πρώην επικεφαλής του Εργατικού κόμματος τον έκανε υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε. Ο διορισμός του φυσικά εξυπηρετούσε και ακόμη έναν σκοπό. Δεν θα ήταν ο άνθρωπος που θα έσπαγε αυγά…
Ο βασικός υποψήφιος που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος. Εκτός του ότι η Ισπανία παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία δεν έχει δοθεί σημαντική θέση στην Ε.Ε., ο ίδιος απολαμβάνει την εκτίμηση του Βερολίνου και του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασικός αντίπαλός του είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνο Λεμερ που είναι συντηρητικός και γερμανοτραφής. Εκτιμάται ότι η ανοιχτή θέση του υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης των γαλλο-γερμανικών σχέσεων θα αποβεί πολύτιμη στην επιδίωξη του νέου Γάλλου προέδρου για βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ιρλανδός τεχνοκράτης Ντέκλαν Κοστέλο που αντικατέστησε το 2014 τον Ματίας Μορς, είχε εμπειρία στο ελληνικό ζήτημα, καθώς συμμετείχε στην ομάδα που ήρθε στην Αθήνα τον Ιανουάριου του 2010 στην Αθήνα, πριν από την «κατάρτιση» του πρώτου Μνημονίου ως μέλος της επιτροπής που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην κατάρτιση των μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος. Θα παραμείνει για λίγους μήνες ακόμα.
Ο Πορτογάλος Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς, που φέρεται ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του ήταν νούμερο δύο στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όταν επικεφαλής ήταν ο Ματίας Μορς πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι την ελληνική πραγματικότητα. Ο κ. Μαρτινς, που είναι συστηματικός μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ήταν από τους λιγότερο σκληρούς του κλιμακίου στην Ελλάδα και ανησυχούσε πραγματικά για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Από το Euroworking Group αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος Ιανουαρίου του 2018,ο Τόμας Βίζερ ,δεν αποκλείεται όμως η διαδικασία αντικατάστασής του να ξεκινήσει νωρίτερα.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος αναμφισβήτητα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, αφού είναι το πρόσωπο-κλειδί που προετοίμαζε τα κρίσιμα Eurogroup. Από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για την αντικατάστασή του είναι εκείνη της Οντίλ Ρενό Μπασό, γενικής διευθύντριας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.