Quantcast
Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για εργαζόμενους - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για εργαζόμενους – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για εργαζόμενους.

Πρόκειται για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Καπνοβιομηχανίας που υπέγραψαν σήμερα ο ΣΕΒ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδος στα Γραφεία του Συνδέσμου η οποία προβλέπει αυξήσεις μισθών από 4% έως 6,76% και η οποία έχει διάρκεια  ισχύος  2023 – 2024.Η σύμβαση αυτή καλύπτει τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας.

Η αύξηση

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ προβλέπεται μεταξύ άλλων, αύξηση από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1η Ιανουαρίου 2023 και καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ενώ βελτιώνονται τα χρονικά πλαίσια εξέλιξης εντός συγκεκριμένων κατηγοριών των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας των καπνοβιομηχανιών όλης της χώρας.

Η Σύμβαση ορίζει ημερομίσθια από 34,84 έως 43,68 ευρώ τα οποία αυξάνονται με επίδομα τριετιών σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία και έως δέκα τριετίες συνολικά.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά πως διαμορφώνεται η συλλογική σύμβαση εργασίας   διαφόρων ειδικοτήτων στην Καπνοβιομηχανία της χώρας:

Oι κατηγορίες 

1. Χειριστές σιγαροποιητικών μηχανών, χειριστές πακεταριστικών και συσκευαστικών μηχανών χειριστές καπνοκοπτικών μηχανών, 43,68 χειριστές αυτοματισμού παλετοποίησης (ρομπότ), Χειριστές πακεταριστικής ράβδων θερμαινόμενου καπνού, χειριστές σύνθεσης ράβδων θερμαινόμενου καπνού, χειριστές
φιλτροποιϊας ράβδων θερμαινόμενου καπνού, χειριστές ομογενοποίησης καπνού, υπεύθυνοι εξοπλισμού ψηφιακών εκτυπώσεων κυτιοποιϊας και συντηρητές όλων των συγκροτημάτων μηχανημάτων παραγωγής.

Τα ημερομίσθια εδώ είναι 43, 68 ευρώ

2. Β. Χειριστές φιλτροποιητικών μηχανών, χειριστές συγκροτημάτων κυτιοποιητικών μηχανών, χειριστές μηχανημάτων υγράνσεως, 41,91 επεξεργασίας (toasting, casing), αρωματισμού, αποθηκεύσεως (σιλό), τροφοδοσίας καπνού κομμένου ή σε φύλλα, ή κοτσανιού φύλλου και οι ελεγκτές ποιότητας των παραγομένων προϊόντων.

Τα ημερομίσθια εδώ είναι 41,91 ευρώ

3. Μεταφορείς υλικών αποθηκών που χειρίζονται ηλεκτρονικά όργανα για την αυτόματη ενημέρωση των αποθηκών,  χειριστές σκαρτομηχανών, μηχανών
τροφοδοσίας φίλτρων, χαρτοκοπτικών μηχανών. Ασκούμενοι χειριστές των σιγαροποιητικώνΜηχανών και των πακεταριστικών μηχανών μέχρι της συμπληρώσεως εννέα μηνών. Οι ασκούμενοι μετά από 9 μήνες θεωρούνται χειριστές της κατηγορίας Α.

Τα ημερομίσθια εδώ είναι 41,60 ευρώ

Οι αργίες 

Επίσης επισημαίνεται πως συμφωνείται ότι οι ημέρες που ισχύουν εθιμικά στον κλάδο σαν αργίες ήτοι, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η
Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, εφόσον συμπίπτουν με ημέρες από Δευτέρα έως και Παρασκευή, θα αμείβονται στους ημερομισθίους με το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.

Επί πλέον συμφωνείται ως ημέρα αργίας στον κλάδο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ή η ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου (2α Φεβρουαρίου) κατ’ επιλογή κάθε επιχείρησης, η οποία θα αμείβεται στους ημερομισθίους με το εκάστοτε ημερομίσθιό τους.

Η ρύθμιση του δευτέρου εδαφίου αυτής της παραγράφου δεν ισχύει στην περίπτωση που μία εκ των δύο ανωτέρω ημερών έχει καθιερωθεί ήδη ως αργία.

Διαβάστε ολόκληρη την σύμβαση εδώ

 

Η δήλωση του ΣΕΒ

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης υπογράμμισε ότι «ο ΣΕΒ ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο, υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση της καπνοβιομηχανίας η οποία καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων μελών του. Κύριος γνώμονας των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κάθε παραγωγικό κλάδο της οικονομίας οφείλει να είναι η σύζευξη των αναγκών και των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων κάθε κλάδου με τις ανάγκες και τις προοπτικές των εργαζομένων καθώς και η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης».

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της παραγωγής προϊόντων καπνού έχει διαχρονικά σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Απασχολούνται σε αυτόν περίπου 2.400 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του κλάδου τη διετία 2020-2022 παρουσίασε αύξηση 9,8%.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.