Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί εκτός μεγάλου απροόπτου σε δημόσια διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Της Κατερίνας Φεσσά
Με τη ψήφιση λοιπόν του νομοσχεδίου, αναμένεται να έρθουν νέες ευελιξίες στην αγορά εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η διαδικασία για την πρόσληψη ενός εργαζομένου θα απλοποιηθεί, με διαδικασίες fast track θα γίνονται οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου για έως 2 ημέρες για επείγουσες ανάγκες, θα δίνεται η δυνατότητα υπερωρίας στην εκ περιτροπής εργασία, το όριο των 13 ωρών εργασίας θα προβλέπεται είτε δουλεύει ο εργαζόμενος σε έναν εργοδότη είτε σε περισσότερους εργοδότες και θα προβλέπεται απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών σε προσαυξήσεις υπερεργασίας, υπερωρίας, νυχτερινών και αργιών και για επιπλέον προσαυξήσεις είτε μέσω ΣΣΕ είτε οικειοθελείς.
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Μάλιστα το enikonomia.gr δημοσιεύει έναν χρήσιμο οδηγό με 8 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Αναλυτικά:
1) Τι αλλάζει στη διαδικασία πρόσληψης ενός εργαζομένου και τι στις οικειοθελείς αποχωρήσεις
- Δίνεται η δυνατότητα η αναγγελία πρόσληψης να ολοκληρώνεται με ένα έγγραφο, αντί για 4 που προβλέπεται σήμερα.
- Δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό ψηφιακό αρχείο για τον εργαζόμενο και δίνεται η δυνατότητα ειδοποιήσεων μέσω της εφαρμογής myErgani.
- Για πρώτη φορά δημιουργείται εφαρμογή για κινητά για τους εργοδότες, αντίστοιχη της εφαρμογής myErgani, μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση όλων των ζητημάτων εργασιακών σχέσεων.
- Δίνεται η δυνατότητα ταχείας πρόσληψης για επείγουσες ανάγκες μιας επιχείρησης μέσω εφαρμογής στο κινητό, για εργασία έως 2 ημερών.
- Ο εργαζόμενος μπορεί να δηλώσει μόνος του την οικειοθελή του αποχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
2) Ποια είναι τα έντυπα που καταργούνται για τους εργοδότες
- Το βιβλίο αδειών,
- Ο ετήσιος πίνακας αδειών,
- Ο ετήσιος πίνακας προσωπικού.
Και ο εργοδότης δεν χρειάζεται να τηρεί σε έντυπη μορφή έγγραφα που τηρούνται ηλεκτρονικά.
3) Τι αλλάζει στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων
- Ένας εργαζόμενος δύναται να εργάζεται σήμερα σε 2 ή περισσότερους εργοδότες έως 13 ώρες ημερησίως υπό προϋποθέσεις. Η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε έναν εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται πιστά τα όρια ανάπαυσης και μέγιστου ορίου εβδομαδιαίων ωρών εργασίας καθώς και η καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων από υπερωρίες.
- Δίνεται η δυνατότητα υπερωρίας και στην εκ περιτροπής εργασία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις να ανέρχονται στο 40%.
- Δίνεται η δυνατότητα για εφαρμογή τετραήμερης εργασίας όλο τον χρόνο (αντί για μόνο ένα εξάμηνο), εξυπηρετώντας ιδιαίτερα εργαζόμενους γονείς.
4) Τι ισχύει για τις 13 ώρες εργασίας και για τις αμοιβές των υπερωριών
Η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω, πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. ‘Αρα, δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.
Επίσης επισημαίνεται πως η όποια υπερωρία αμείβεται δια νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή. Συνεπώς και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος, για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.
5) Τι αλλάζει στις απολύσεις εργαζομένων
Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με τη λύση σύμβασης εργασίας
6) Σε ποια επιδόματα εργαζομένων έρχονται αλλαγές
- Το επίδομα κυοφορίας/λοχείας επεκτείνεται και σε περιπτώσεις ασφάλισης/απασχόλησης σε πάνω από ένα ταμείο/εργοδότη.
- Το επίδομα γονικής άδειας κατοχυρώνεται ως αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
- Η χορήγηση του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας επεκτείνεται και σε ανάδοχες μητέρες.
7) Τι αλλάζει στην κατανομή της ετήσιας άδειας αναψυχής
Δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον εργαζόμενο στη δυνατότητα κατανομής της ετήσιας άδειας αναψυχής, σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Διευκρινίζεται πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.
8) Σε ποιες περιπτώσεις θα παγώνει η ΕΑΣ
Όταν ο εργαζόμενος συνταξιούχος δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του, η επιπλέον παροχή δεν θα οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).