Quantcast
Νέο εξώδικο στον e-ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων - enikonomia.gr
share

Νέο εξώδικο στον e-ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

Νέο εξώδικο για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων έστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ( ΕΝΔΙΣΥ) στον e-ΕΦΚΑ.

Το Δίκτυο εντόπισε κραυγαλέα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων με διαφορά στο ανταποδοτικό που φτάνει το ποσό των 1000,17 ευρώ/μήνα (συνταξιούχος Ολυμπιακής Αεροπορίας).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικτύου, “το ΕΝΔΙΣΥ είναι αποφασισμένο να δώσει τον αγώνα του ώστε να διορθωθεί το λάθος το οποίο έχει διαπράξει ο e-ΕΦΚΑ σε 600.000 συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό του 2019, νόμος 4387/2016(νόμος Κατρούγκαλου).

Επανερχόμαστε στο γνωστό πλέον θέμα καταθέτοντας μια νέα Εξώδικη Δήλωση στον e-ΕΦΚΑ με αριθμό 1145/14-2-2022, με επιπλέον 12 άτομα, υπαλλήλους της πρώην Ολυμπιακής, καθώς και υπαλλήλους του πρώην ΙΚΑ και φυσικά μέλη μας, των οποίων το ασφάλιστρό τους επανυπολογίστηκε με 20%, ενώ έπρεπε να υπολογιστεί με 32% έως και 43,3% ανά περίπτωση. (Και εδώ απαντάμε στις δήθεν ανεπίσημες τοποθετήσεις του e-ΕΦΚΑ περί μεμονωμένης περίπτωσης.)
Με αποτέλεσμα να βγαίνει μικρότερη η ανταποδοτική σύνταξη με τον λάθος επανυπολογισμό να ακολουθεί μεγάλη προσωπική διαφορά και εν τέλει μικρότερη σύνταξη. Στην συνέχεια έρχεται ο νόμος Βρούτση 4670/2020 (δεύτερος επανυπολογισμός) ο οποίος είναι και αυτός λάθος, γιατί πατάει στον πρώτο λάθος επανυπολογισμό.

Σημειώνουμε για άλλη μια φορά, ότι στον επανυπολογισμό του 2019 δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου σε 600.000 συνταξιούχους”

“Σε μία περίπτωση της Ολυμπιακής δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο το οποίο ήταν 43,3%. Η αύξηση φτάνει τα 1000,19 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1789,38 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1932,50 ευρώ (ν.Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 932,31 ευρώ. Συνολικά η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι ευρώ το μήνα.

Σε μία άλλη περίπτωση υπαλλήλου του πρώην ΙΚΑ, δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο το οποίο ήταν 32%. Η αύξηση φτάνει τα 645,8 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1353,37 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1420,54 ευρώ (ν. Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 774,71 ευρώ.

Κύριε Διοικητά του e-ΕΦΚΑ εφαρμόστε τον νόμο και διορθώστε το ανταποδοτικό των συνταξιούχων στα 12 νέα άτομα που αναφέρονται στο εξώδικο. Ενημερώστε μας εγγράφως άμεσα.

Ζητάμε άμεσα να αποκατασταθούν οι συντάξεις των μελών μας” , προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση..

Το Δίκτυο παραθέτει τα δύο προηγούμενα Δελτία Τύπου για το ίδιο ζήτημα όσον αφορά το προηγούμενο Εξώδικο και την Μηνυτήρια Αναφορά:

-Ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 συντάξεις – Επέμενε και δικαιώθηκε το ΕΝΔΙΣΥ

” Μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε το λάθος που έχει γίνει στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων 2019 (νόμος Κατρούγκαλου)! Πρόκειται για δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Φορέας, με έγγραφό του, διαπιστώνει και ο ίδιος το λάθος (μη εφαρμογή νόμου) που έχει γίνει με το ασφάλιστρο που χρησιμοποιήθηκε και τα βαρέα ανθυγιεινά και υπερβαρέα για να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός. Επανυπολογισμός που επί της ουσίας έδινε μεγαλύτερες συντάξεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων!

Το ΕΝΔΙΣΥ είχε ενημερώσει με επανειλημμένη αλληλογραφία προς τους Υπουργούς και τις διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός ήταν λάθος διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο. Είχε προειδοποιήσει το ΕΝΔΙΣΥ ότι αν δεν διορθωθεί ο συγκεκριμένος επανυπολογισμός, ο δεύτερος επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση ν.4670/2020 θα ήταν και αυτός λάθος. Επομένως το λάθος θα διαιωνιζόταν. Και φτάνουμε στην παραδοχή του σήμερα.

Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ, «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. Για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη (σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση θα είναι μεγάλη)!

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης με τους Υπουργούς Βρούτση – Χάτζηδάκη αλλά και τους Διοικητές του e-ΕΦΚΑ Χάλαρη – Δουφεξή που αρνούνταν να εφαρμόσουν του νόμους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Φορέας, μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά του Δικτύου. Φαίνεται ολοκάθαρα ότι υπάρχει λάθος στην α’ φάση του επανυπολογισμού, επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο. Σημειωτέον, η αύξηση φτάνει τα 691,87 ευρώ το μήνα όπως στην περίπτωση που αναφέρεται στο κείμενο του e-ΕΦΚΑ αναλύουμε πως προκύπτει το ποσό μετά από υπολογισμούς σε μηχανογραφικό πρόγραμμα που εφαρμόζει σωστά τους

νόμους και διαθέτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1582,18 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1733,60 ευρώ (ν.Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1041,73 ευρώ. Συνολικά η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 691,87 ευρώ το μήνα.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους, που γνωρίζουν ότι διέθεταν βαρέα ένσημα περισσότερα των ενσήμων που έχουν υπολογιστεί στην σύνταξή τους , καθώς και αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20% και είναι συνταξιούχοι πριν της 13/5/2016, να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο έχοντας την απόφαση κύριας – επικουρικής σύνταξης, κωδικούς TAXISNET και το ΑΜΚΑ τους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι.

-Ο e-ΕΦΚΑ κρύβεται σε … μεμονωμένη περίπτωση – Άλλο ένα έγγραφο που αποδεικνύει τα λάθη στον επανυπολογισμό!

” Λάθος ή σκοπιμότητα της κυβέρνησης ο επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 χιλιάδες συνταξιούχους;

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις διαρροές από την πλευρά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, σχετικά με τις αποκαλύψεις του ΕΝΔΙΣΥ για τα λάθη στους επανυπολογισμούς των συντάξεων (πρώτος επανυπολογισμός του ν.4387/2016, δεύτερος επανυπολογισμός του ν.46702020). Με συμπάθεια, διαπιστώνουμε ότι οι διοικούντες του Φορέα, προσπαθούν να… εξωραΐσουν την πραγματικότητα. Κάνουν λόγο για «μεμονωμένη» περίπτωση, αναφορικά με το επίσημο δικό τους έγγραφο, σχετικά με το λάθος που είχε γίνει στον επανυπολογισμό. Σημασία στη λεπτομέρεια: «Μεμονωμένη» περίπτωση, που προκύπτει από δικό τους έγγραφο! Δηλαδή, παραδέχτηκαν οι ίδιοι το λάθος τους και τώρα τολμούν και διαρρέουν ότι πρόκειται για… μεμονωμένη περίπτωση…Το ΕΝΔΙΣΥ απέδειξε με τον συγκεκριμένο τρόπο ότι ο επανυπολογισμός του 2019 με ενδεικτικές περιπτώσεις συνταξιούχων ήταν λάθος

Θα περιμέναμε από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, που απευθύνεται σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, να διέθετε περισσότερη ειλικρίνεια. Περισσότερη αυτογνωσία. Και τελικά περισσότερη διάθεση για να επιλύσει το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει! Επειδή όμως λείπουν αυτές οι αρετές από τους σημερινούς διοικούντες του μεγαλύτερου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα, το Δίκτυο δημοσιεύει άλλο ένα επίσημο έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, που αναφέρεται σε δύο άλλα «μεμονωμένα» λάθη! Σημασία (πάλι) στη λεπτομέρεια: Δημοσιεύουμε το δεύτερο δικό τους έγγραφο!

Το πρώτο λάθος αφορά μη υπολογισμό βαρέων και υπερβαρέων ενσήμων. Το δεύτερο αναφέρεται στον μη υπολογισμό της προσαύξησης, μιας και το ασφάλιστρο ήταν 32% και όχι 20%, που χρησιμοποιήθηκε οριζόντια για την α’ φάση του επανυπολογισμού. Για να δούμε τώρα, πόσο «μεμονωμένες» θα χαρακτηρίσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αυτές τις άλλες δύο κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών…

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να θεωρούν ότι τέτοια λάθη αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Το ΕΝΔΙΣΥ σθεναρά υποστηρίζει ότι ανέρχονται περίπου στις 600.000 οι συνταξιούχοι, των οποίων έχει γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους με λάθος τρόπο – μη εφαρμογή νόμου. Επαναλαμβάνουμε ποιους αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα:

· Όλους εκείνους που κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (πχ 32% έως 43,30%..).

· Όσους κατέβαλλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

· Όσους υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν τον 13/5/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.

· Όσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν, ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στην μεταβίβαση).

Τονίζουμε ότι αναφερόμαστε σε παλαιούς συνταξιούχους πριν τις 13/5/2016.

Καλούμε τη διοίκηση του Φορέα, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την δέουσα σοβαρότητα.

Το ΕΝΔΙΣΥ δεν επιθυμεί την άοκνη αντιπαράθεση, μοναδικό μέλημά του είναι η προστασία του εισοδήματος των συνταξιούχων είτε είναι μέλη του είτε όχι, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του.

Θα συνιστούσαμε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να μην μας προκαλεί με άτυπη ενημέρωση (αστείες διαρροές).

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η ανικανότητά της να επιλύσει το θέμα. Ανακοινώσαμε και στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου ότι: διαθέτουμε ειδικό πρόγραμμα εφαρμογής των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση, με αποτέλεσμα να βγάζουμε τις διαφορές και αυτό γιατί παίρνουμε και υπολογίζουμε τον κάθε φάκελο ξεχωριστά. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και όχι <<μεμονωμένη>>. Περιμένουμε την επίσημη απάντησή σας έως την Δευτέρα, στα εξής ερωτήματα:

Α)Πως πραγματοποιήθηκε ο επανυπολογισμός κύριε Δουφεξή, κύριε διοικητά του e-ΕΦΚΑ τον 9/2019 και στην συνέχεια τον 11/2021 στις συγκεκριμένες κατηγορίες ;

Β) Ανά κατηγορία των προαναφερόμενων περιπτώσεων πόσοι είναι στον αριθμό τους ;

Το έγγραφο που επισυνάπτεται αφορά τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις:

1) Με την διαφορά στα ΚΒΑΕ η αύξηση φτάνει 217,65€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1222,59€ και 1386,36€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 1168,71€.

2) Με την διαφορά στο ασφάλιστρο για ΝΠΔΔ η αύξηση φτάνει τα 839,27€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1597,13€ και 1717,70€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 878,43€.

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.