Quantcast
Νέο μήνυμα του Στουρνάρα για τα επιτόκια της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Νέο μήνυμα του Στουρνάρα για τα επιτόκια της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση πως η  ΕΚΤ δεν θα πρέπει να φοβάται στο να αλλάξει την «υπερβολικά συνετή» στάση της για τα επιτόκια από αυτή που έχει η FED εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Φρανκφούρτη.

Όπως μεταδίδει το www.fastbull.com που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούνιο. Και συνέχισε λέγοντας πως είναι πιθανόν να γίνουν φέτος 4 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και λιγότερο πως θα γίνει αυτό. Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed τόνισε με έμφαση ο κ .Στουρνάρας.

Και μίλησε για τον πληθωρισμό. Υπάρχει ο  κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται δε πως η πρόεδρος της ΕΚΤ η Λαγκάρντ είπε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους πως δεν εξαρτόμαστε από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed για τα επιτόκια.

Επιτόκια της ΕΚΤ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις

Οι αγορές εκτιμούν τώρα πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 σε σχέση με τη Fed που θα προβεί σε λιγότερο από δύο. Πάντως ορισμένα από τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν δύο συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, μια  τον Ιούνιο και μια τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, οι “πιο επιθετικοί” θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να κάνει κάποιες κινήσεις για τα επιτόκια κάθε τρίμηνο καθώς ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συζήτηση  για το θέμα αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες καθώς βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο .

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.