Quantcast
Smart Readiness Vouchers: Άρχισαν οι αιτήσεις - 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερ-υψηλές ταχύτητες - enikonomia.gr
share

Smart Readiness Vouchers: Άρχισαν οι αιτήσεις – 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερ-υψηλές ταχύτητες

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στο  https://beneficiaries.smartreadiness.gov.gr/auth/#/login για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις οπτικές ίνες” Smart Readiness Vouchers”

Αυτό αφορά  τα κτίρια που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)».   Επίσης επίσης επισημαίνεται πως 120.000 ακίνητα αποκτούν  υπερ-υψηλές ταχύτητες μέσω του προγράμματος Smart Readiness Vouchers του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρότυπο, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται από την ΚτΠ ΜΑΕ.

Ο στόχος του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στα κτίρια και η διασύνδεση τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μετά την αναβάθμιση υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης και επικοινωνίας κατάλληλων αισθητήρων που θα δίνουν στοιχεία για την ασφάλεια του κτιρίου, θα ελέγχουν την ορθή λειτουργία και θα παρέχουν μετρήσεις σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων, όπως το λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ο ανελκυστήρας.

Επιλέξιμα κτίρια

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  •  Βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης
  • Δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση
  • Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Για την ένταξη ενός κτιρίου στο πρόγραμμα ο διαχειριστής επιλέγει εγκαταστάτη από τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο του Προγράμματος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται το κτίριο. Ακολούθως, ο εγκαταστάτης επισκέπτεται το κτίριο, προσδιορίζει τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και υποβάλλει την προσφορά προς τον Διαχειριστή. Μετά την αποδοχή εκ μέρους του Διαχειριστή της προσφοράς, ο εγκαταστάτης αναλαμβάνει την υποβολή αίτησης έκδοσης Voucher, σύμφωνα με τον οδηγό προγράμματος

Η επιδότηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προς επιδότηση κτίρια προκύπτουν από τα στοιχεία που υποβάλλουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το ποσό της ενίσχυσης εξαρτάται από τους ορόφους που απαρτίζουν το κτίριο και τις επιλέξιμες εργασίες, με τον ενδεικτικό μέσο όρο του ποσού ενίσχυσης να κυμαίνεται στα 840,00 ευρώ.

Η δήλωση Παπαστεργίου

Με το voucher του προγράμματος υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών Smart Readiness «κάθε πολυκατοικία παίρνει ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να φτιάξει την καλωδίωση εσωτερικά και έπειτα πλέον απλά η οπτική ίνα μπαίνει στα σπίτια μας» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM εξηγώντας ότι «η πλατφόρμα έχει ανοίξει μπαίνει ο διαχειριστής και κάνει την αίτησή του. Υπάρχει ήδη πλατφόρμα των εγκαταστατών, έχουν ήδη δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι εγκαταστάτες που δέχονται με τις τιμές που δίνει το πρόγραμμα». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Smart Readiness δίνει δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ταχύτητας 1 Gbps, επιχορηγεί την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», αλλά και τη διασύνδεση του με δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) μέσω νέων «έξυπνων» μετρητών.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ , χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδοτήσει την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών και έξυπνων μετρητών σε 120.000 ακίνητα της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά για το πρόγραμμα στον παρακάτω σύνδεσμο  https://smartreadiness.gov.gr/

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.