Πόσο θα πληρώνονται οι υπερωρίες, είτε πρόκειται για πλήρη απασχόληση είτε για εκ περιτροπής εργασία.
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη και τη χρήση της τεχνολογίας, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει νέες μορφές διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως τετραήμερη δεκάωρη απασχόληση σε ετήσια βάση, εργασία έως 13 ώρες ημερησίως στον ίδιο εργοδότη ή τριήμερη εβδομαδιαία εκ περιτροπής εργασία με την καταβολή υπερωριών.
Παράλληλα, θεσπίζεται ενιαίο έντυπο προσλήψεων που θα υποβάλλεται από το κινητό τηλέφωνο, ενώ επέρχονται αλλαγές στην κατάτμηση της ετήσιας άδειας και στο καθεστώς δήλωσης των όρων εργασίας, πάντα με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και τη διασφάλιση των αμοιβών για τους εργαζομένους. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται ασφαλιστικές αλλαγές, αλλά και ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με το σχέδιο νόμου δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή ακόμη και σε ετήσια βάση, εφόσον υπάρχει ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Όπως διευκρινίζει η υπουργός, δεν καταργείται το οκτάωρο, δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις απολύσεις, δεν περιορίζεται το δικαίωμα του εργαζομένου για ετήσια άδεια και δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται για 13 ώρες την ημέρα για όλο τον χρόνο.
Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία είναι οι εξής:
13ωρη ημερήσια απασχόληση σε έναν εργοδότη και αμοιβή
Μία από τις βασικές διατάξεις αφορά την επέκταση της δυνατότητας ημερήσιας εργασίας έως 13 ώρες, ακόμη και όταν ο εργαζόμενος απασχολείται από έναν μόνο εργοδότη. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι, με τη συναίνεση του εργαζομένου και υπό την προϋπόθεση τήρησης των ορίων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (48 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης κατά μέσο όρο ανά τετράμηνο, 11 ώρες ημερήσιας και 24 ώρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης), μπορεί να πραγματοποιείται επιπλέον εργασία μέχρι και τη 13η ώρα.
Η απασχόληση πέραν του βασικού ωραρίου αποζημιώνεται ως εξής:
- Υπερεργασία (9η ώρα σε πενθήμερη βάση) με προσαύξηση 20%.
- Υπερωρία: έως 3 ώρες ημερησίως και μέχρι 150 ώρες ετησίως (εκτός αν χορηγηθεί ειδική έγκριση), με προσαύξηση τουλάχιστον 40%.
Υπερωρίες και για εκ περιτροπής εργαζομένους
Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και στους εργαζομένους που απασχολούνται με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, κυρίως σε κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός όπου παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι θα έχουν δικαίωμα να εργαστούν επιπλέον του οκταώρου τους, λαμβάνοντας την αντίστοιχη προσαύξηση 40% για κάθε ώρα υπερωριακής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν. Για παράδειγμα, κάποιος που δουλεύει σε εστιατόριο το οποίο λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του και με υπερωριακή απασχόληση, εφόσον το επιθυμεί.
Καθιέρωση τετραήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
Το σχέδιο νόμου ενισχύει τον θεσμό της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας με πλήρες ωράριο (40 ώρες εβδομαδιαίως, 10 ώρες ημερησίως) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εφαρμογή απαιτεί ατομική συμφωνία και αίτηση του εργαζομένου, ιδίως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει ενεργή συλλογική σύμβαση ή συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Το μοντέλο αυτό προσφέρει ευελιξία στον εργαζόμενο (π.χ. γονείς με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις), προβλέποντας εναλλακτική κατανομή του ωραρίου εντός της εβδομάδας, όπως:
- Δεκάωρη απασχόληση για δύο συνεχείς ημέρες.
- Μειωμένο ωράριο τις επόμενες δύο ημέρες.
- Μία ημέρα ρεπό.
Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται υπέρβαση του δεκαώρου ημερησίως ούτε των 40 ωρών συνολικά την εβδομάδα.
Συμβάσεις εργασίας διάρκειας έως δύο ημερών
Εισάγεται η σύμβαση εργασίας διάρκειας έως και δύο ημερών, για κάλυψη έκτακτων ή προσωρινών αναγκών μιας επιχείρησης. Η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο κινητό, χωρίς γραφειοκρατικά βήματα. Η ρύθμιση απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που χρειάζονται ενίσχυση προσωπικού σε σύντομο χρονικό διάστημα, π.χ. σε περιόδους υψηλής ζήτησης ή εορταστικά τριήμερα.
Fast track προσλήψεις μέσω εφαρμογής
Καθιερώνεται η fast track πρόσληψη, μέσω ψηφιακής εφαρμογής, για την επιτάχυνση της διαδικασίας σε περιόδους αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών. Η δυνατότητα αυτή θα απευθύνεται κυρίως σε κλάδους με εποχικά χαρακτηριστικά ή έντονη διακύμανση, όπως εστίαση, καταλύματα, τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες. Στόχος της νέας διαδικασίας είναι να διευκολύνει τους εργοδότες στην άμεση κάλυψη θέσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη νόμιμη πρόσληψη και την καταγραφή των στοιχείων εργασίας μέσω ψηφιακών εργαλείων. Διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας ότι στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει αλλαγή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τις απολύσεις.
Περαιτέρω κατάτμηση της ετήσιας άδειας
Μέχρι σήμερα, βάσει νόμου, η άδεια έπρεπε να λαμβάνεται από τον εργαζόμενο αδιαίρετη, σε μία περίοδο, ενώ με αίτημα του εργαζομένου ήταν δυνατή η κατάτμηση του χρόνου αδείας, ωστόσο έπρεπε οι δύο εβδομάδες να λαμβάνονται συνεχόμενα. Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να αιτηθεί επιμερισμό της άδειάς του σε περισσότερα χρονικά διαστήματα, εφόσον το επιθυμεί, σε συμφωνία με τον εργοδότη. Για παράδειγμα, θα μπορεί να λάβει την ετήσια άδειά του τμηματικά σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους εντός του ίδιου έτους.
Απαγόρευση μείωσης μισθού μετά τη χρήση ψηφιακής κάρτας
Μονομερής βλαπτική μεταβολή θα θεωρείται η μείωση αποδοχών αμέσως μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αυτή η δικλείδα ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων μπαίνει προκειμένου να αποτραπούν μειώσεις μισθών με πρόσχημα τις υπερωρίες που καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη θα μπλοκάρονται μέσω του συστήματος της ψηφιακής κάρτας μειώσεις μισθών με πρόσχημα την αύξηση αποδοχών από υπερωρίες. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που πριν από την ψηφιακή κάρτα είχε μισθό 1.500 ευρώ και μηδέν υπερωρίες, αν μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας λάβει 200 ευρώ από τις υπερωρίες που δηλώνονται υποχρεωτικά, ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα να μειώσει τον μισθό στα 1.300 ευρώ ώστε να εμφανίζει 1.500 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες, αλλά αντίθετα οφείλει να διατηρήσει τον μισθό στα 1.500 ευρώ συν τα 200 ευρώ που θα δίνει στον εργαζόμενο για τις υπερωρίες. Αν παρά ταύτα γίνει μείωση μισθού, αυτή θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και ο εργαζόμενος θα μπορεί βάσει νόμου να αξιώσει την ακύρωση της μείωσης του μισθού του.
Άλλες διατάξεις
- Επεκτείνεται πλέον η απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για προσαυξήσεις που αφορούν υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία κατά τις αργίες, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα, και για τις προσαυξήσεις που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και σε όσες παρέχονται προαιρετικά από τον εργοδότη.
- Δεν θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο συντελεστής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) σε περιπτώσεις εργαζομέ- νων συνταξιούχων, όταν προβλέπεται προσαύξηση στη σύνταξη λόγω απασχόλησης.
- Καθιερώνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τα μέλη των οργανώσεων συνταξιούχων, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες.
- Προβλέπεται η σύσταση μονάδας εσωτερικού ελέγχου καθώς και αυτοτελούς γραφείου συμβούλου ακεραιότητας στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
- Δίνεται επίδομα κυοφορίας και λοχείας σε όσες μητέρες έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ταμείων που έχουν ασφαλιστεί και των εργοδοτών από τους οποίους έχουν απασχοληθεί.
Ασφάλεια
Όπως αποκάλυψε η «R», με γνώμονα την ενίσχυση της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και της ασφάλειας, θεσπίζεται νέα δέσμη διατάξεων. Συγκεκριμένα:
- Προς διευκόλυνση ελέγχων, οι υποδείξεις του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας καταγράφονται πλέον αποκλειστικά εγγράφως και το βιβλίο υποδείξεων τηρείται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή.
- Καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία συντονιστών υγείας και ασφαλείας σε τεχνικά έργα, ανάλογα με το μέγεθός τους, για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.
- Μειώνεται από 50 σε 20 το όριο εργαζομένων κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας ο ίδιος.
- Δίνεται έμφαση στην παροχή μαθημάτων πρώτων βοηθειών (ΚΑΡΠΑ, Heimlich) από την επιχείρηση προς τους εργαζομένους.
- Ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και των Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ).
- Επικαιροποιείται η κατάταξη επιχειρήσεων σε κατηγορίες επικινδυνότητας, όπως και οι ειδικότητες των τεχνικών ασφαλείας (οι οποίες παρέμεναν αμετάβλητες στον νόμο από τη δεκαετία του 1980).
- Παρέχεται η δυνατότητα οι αναγκαίες μετρήσεις να ανατίθενται απευθείας στο ΕΛΙΝΥΑΕ, σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.
- Αναβαθμίζεται η καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών με θέσπιση των σχετικών κριτηρίων αναγνώρισης.
- Δημιουργείται το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Ηριδανός» για την τεκμηρίωση και την παρακολούθηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews