Quantcast
Νευρικότητα στις αγορές λόγω της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια – Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας - enikonomia.gr
share

Νευρικότητα στις αγορές λόγω της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια – Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας

δημοσιεύτηκε:

Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια που πιθανολογείται ότι θα φρενάρει την ανάκαμψη, προκαλεί νευρικότητας στις αγορές, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προειδοποιεί για ενδεχόμενη απότομη διόρθωση στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης, ακόμη και μετά ο τέλος της πανδημίας.
Έτσι, ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η ABN AMRO, προβλέπει σήμερα ότι το «ράλι» των ομολόγων θα συνεχιστεί έως το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα μπορούσαν να διορθωθούν απότομα εάν οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από την COVID-19 και αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ανάληψης κινδύνου στις επενδυτικές τράπεζες.

Προς το παρόν, η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από την δυσμενή συγκυρία. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έχει αποτυπωθεί στους λεγόμενους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες.
Όμως στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργηθήκαν τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις προβλέψεις.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) να ξεκινήσει σύντομα την σταδιακή μείωση των παρεμβάσεων της στην αγορά των ομολόγων.
Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,89%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,1% από 0,095% και του 15ετούς στο 1,101%, από 0,988%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% έναντι -0,148% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,14% από 1,06%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1568 δολάρια, από τα 1,1549 δολάρια που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1569 δολάρια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.