Quantcast
Νομοθετική πρωτοβουλία για την αδήλωτη περιουσία στο Κτηματολόγιο - Τι θα προβλέπεται - enikonomia.gr
share

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αδήλωτη περιουσία στο Κτηματολόγιο – Τι θα προβλέπεται

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αδήλωτη περιουσία στο Κτηματολόγιο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία από την περιέλευση τους στο Δημόσιο. Η προετοιμαζόμενη  νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου  όπως δηλώνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης  θα περιλαμβάνει  τις εξής ρυθμίσεις:

  • Πρώτον παράταση για όλους έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 της προθεσμίας για δικαστική  διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών που λήγει στο τέλος του 2023.
  • Δεύτερον από τις αρχές  του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης μεταξύ ιδιοκτητών που τα ακίνητά τους χαρακτηρίστηκαν «άγνωστου ιδιοκτήτη» και του Δημοσίου, στο οποίο κινδυνεύουν να περιέλθουν ή περιήλθαν τα τελευταία χρόνια.
  • Τρίτον, σύμφωνα με τον υφυπουργό, μπαίνει τέλος στις παρατάσεις και θα γίνει στροφή στην «ατομική κτηματογράφηση». Πώς θα γίνει αυτό;« Θα δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες  πληροφορίες για κάθε ακίνητο σε όλη τη χώρα όπου ο  κάθε ενδιαφερόμενος με ένα « κλικ » θα βλέπει τι ενέργειες απαιτούνται  για την κατοχύρωση του περιουσιακού του στοιχείου, συμπληρώνει.

Πόσα είναι τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα εκτιμώνται πως ανέρχονται σε 170.000 με την πλειονότητα αυτών να αφορά γεωτεμάχια. Σε πραγματικούς αριθμούς  οι περιοχές με τα περισσότερα “αγνώστου ιδιοκτήτη ” ακίνητα είναι το Κορωπί Αττικής (σχεδόν 10.300), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (σχεδόν 8.200 )οι Αχαρνές (6.100), η Μάνδρα Αττικής (5.800) και η Πάτρα (5.300).

Σε ποσοστά οι περιοχές με τα  περισσότερα” αγνώστου ιδιοκτήτη “ακίνητα είναι η Αργολίδα( Ελληνικό) με ποσοστό 27,2%, το Ρέθυμνο (Πρασιές) με 15,6%, η Μεσσηνία ( Ελαιοχώρι) με 15,4% και η Ευρυτανία (Μουζίκολο) με 14%. Αντίθετα η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα ακίνητα ” αγνώστου ιδιοκτήτη” κάτω  από 3 τοις χιλίοις  με μονοψήφιους πραγματικούς αριθμούς.

Τι αλλάζει πρακτικά από εδώ και πέρα με την νέα ρύθμιση

Από εδώ και πέρα σύμφωνα με την νέα νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν  να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση προδήλου σφάλματος για εγγραφή “αγνώστου ιδιοκτήτη “τη οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν  στο Δημόσιο.

Έτσι εάν εντός 60 ημερών το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε οι προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου) θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική  εγγραφή. Στην περίπτωση  όμως που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα, τότε η αίτηση  διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διόρθωση εγγραφής.

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.