Quantcast
Ντάισελμπλουμ: Σε δόσεις τα μέτρα για το χρέος - Αποφάσεις στις 24 Μαΐου - enikonomia.gr
share

Ντάισελμπλουμ: Σε δόσεις τα μέτρα για το χρέος – Αποφάσεις στις 24 Μαΐου

δημοσιεύτηκε:

Στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου μετατέθηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από το σημερινό έκτακτο Eurogroup, στο οποίο τέθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κλείσει αυτή.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο επίμαχο θέμα του αυτόματου μηχανισμού περικοπών δαπανών που ζητούσε το ΔΝΤ για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν υπόψη τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά ζήτησαν να υπάρξει τροποποίησή της, ώστε να υπάρχει η προοπτική διαρθρωτικών μέτρων (σ.σ.: κάτι που πιθανόν φωτογραφίζει μείωση της δαπάνης για μισθούς στο δημόσιο και για συντάξεις).

Όσον αφορά στο χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι τα όποια μέτρα για την ελάφρυνσή του θα εφαρμόζονται σταδιακά, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει και έχει υποσχεθεί. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και ότι έως το 2018 θα πρέπει να έχουν λυθεί συγκεκριμένες πτυχές του προβλήματος. Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, θα δούμε, αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα που απαιτούνται, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάπτυξη της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
Σχετικά με το βραχυπρόθεσμο πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δις. ευρώ (ήδη ψηφίσθηκαν χθες το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο), ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι έως τις 24 Μαΐου θα έχουμε ελέγξει ότι έχουν εφαρμοσθεί σωστά, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.