Quantcast
Ντομπρόβσκις: Στόχος να λειτουργήσει το 2016 το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο - enikonomia.gr
share

Ντομπρόβσκις: Στόχος να λειτουργήσει το 2016 το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

δημοσιεύτηκε:

Ο στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αρχίσει να λειτουργεί το 2016, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για τη μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Εν μέρει ως απάντηση στις απαιτήσεις του Βερολίνου, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συστήσει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για να βοηθήσει στην καθοδήγηση των εθνικών προϋπολογισμών καθώς και της δημοσιονομικής πορείας της Ευρωζώνης.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη το δικαίωμα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών κάθε χρόνο και μπορούν να ζητούν από τις κυβερνήσεις να αναθεωρούν τα σχέδια δαπανών τους. Εάν μία χώρα αποτύχει να μειώσει το χρέος και τα ελλείμματά της, η Κομισιόν μπορεί, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, να της επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαμαρτυρηθεί ότι η Επιτροπή είναι λιγότερο αυστηρή με μεγάλες χώρες – όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η δική του – και έχει ζητήσει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου που θα λαμβάνει, αντί της Επιτροπής, αποφάσεις για τους προϋπολογισμούς.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή δεν φθάνει μέχρι το σημείο αυτό, καθώς δίνει απλώς συμβουλευτικό ρόλο στο δημοσιονομικό συμβούλιο, ενώ η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από την ίδια.

 

Πηγή: WSJ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.