Quantcast
Ντράγκι: Άπλετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν συμφωνήσει με τους θεσμούς - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Άπλετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν συμφωνήσει με τους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΚΤ θα δίνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι, στην ακρόασή του από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

“Ωστόσο”, πρόσθεσε, “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χρηματοδότηση να δίνεται στο κράτος. Γι’ αυτό υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια. Για να εξεταστεί αυτό το όριο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το γνωστό ως QE), ο Ντράγκι είπε ότι και οι τρεις προυποθέσεις που χρειάζονται γι’ αυτό – ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επαναφορά της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων και μείωση του ορίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το παρελθόν – μπορεί να υπάρξουν γρήγορα, εφόσον η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς. “Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει τώρα να κάνουν το τελευταίο βήμα, η μπάλα είναι σαφώς στο γήπεδο της Ελλάδας για να λάβει τα αναγκαία μέτρα”, είπε για τη συμφωνία. 

Η Ευρώπη χρειάζεται μία “ισχυρή και συνολική συμφωνία και τη χρειαζόμαστε πολύ σύντομα”, δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι “μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΚΤ κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει μία επιτυχή κατάληξη”. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Νότη Μαριά για την πολύ υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, ο Ντράγκι τόνισε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική και ότι η ευθύνη γι’ αυτό “δεν είναι των άλλων ή μόνο των άλλων”, τονίζοντας τα μεγάλα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ καθώς και το “κούρεμα” των ελληνικώμν ομολόγων το 2012. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.