Quantcast
Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε το κούρεμα καταθέσεων- Αργότερα η άρση του waiver - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε το κούρεμα καταθέσεων- Αργότερα η άρση του waiver

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε δημοσιεύματα ότι η ΕΚΤ επέμεινε να μην υπάρξει «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων. «Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ επέμεινε να μην υπάρξει κούρεμα καμίας κατάθεσης στις ελληνικής τράπεζες», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αναποτελεσματικό και επώδυνο για την ελληνική οικονομία. 

Επίσης, η ΕΚΤ ζήτησε, όπως είπε ο Ντράγκι, εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds).”

Αναφορικά με την επαναφορά της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι είπε ότι για να γίνει αυτό (το λεγόμενο waiver) είναι αναγκαία η συνεπής και σημαντική εφαρμογή του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος (η οποία θα έπρεπε κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο, αλλά λόγω των εκλογών μπορεί να καθυστερήσει).

Για να καταστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορά τους από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να υπάρει ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να υπάρχουν τα περιθώρια μα βάση τα όρια αγορών που έχει θέσει η ΕΚΤ ανά εκδότη ομολόγων. 

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τα κριτήρια που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη σημερινή απόφαση για μείωση του ELA (της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος) κατά 600 εκατ. ευρώ. Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι πλέον οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να ζητούν έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΚΤ για να ανακοινώνουν στοιχεία σχετικά με τον ELA.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.