Quantcast
Ντράγκι: Η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται σήμερα - Τέσσερις προκλήσεις - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται σήμερα – Τέσσερις προκλήσεις

δημοσιεύτηκε:

Τη βούληση της ΕΚΤ να συμβάλει με τη νομισματική πολιτική της για να διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς το διεθνές περιβάλλον έχει επιδεινωθεί από τον Δεκέμβριο, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι με ομιλία που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο Ντράγκι αναφέρθηκε σε τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «είμαστε αναπόφευκτα σε ένα χρονικό σημείο που η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται». Οι τέσσερις προκλήσεις αφορούν, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, στο διεθνές περιβάλλον, την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών – μελών και την πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλλει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται αργά στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά οι προοπτικές στις αναδυόμενες αγορές είναι πιο υποτονικές. Συνολικά, η ανάπτυξη είναι χαμηλή με ιστορικά πρότυπα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εποπτεία των τραπεζών και συνεπής εφαρμογή της οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών καθώς και των προβλέψεων της για το «κούρεμα» στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (bail in). Παράλληλα, αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλιση των καταθέσεων. «Τα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου και την αμοιβαία ανάληψή του αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και πρέπει να επιδιωχθούν παράλληλα», τόνισε με νόημα.

Αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης , ο κ. Ντράγκι είπε ότι παραμένει μία ατελής κατασκευή. «Οι πολίτες και οι αγορές είναι πολύ συχνά αβέβαιες για την ικανότητά μας να δρούμε από κοινού σε πνεύμα κοινής ευθύνης. Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουν λάθος», τόνισε ο Ντράγκι.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.