Quantcast
Ντράγκι: Κλιμακώνει την επίθεση στο Βερολίνο - Η Γερμανία ευθύνεται για τα χαμηλά επιτόκια - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Κλιμακώνει την επίθεση στο Βερολίνο – Η Γερμανία ευθύνεται για τα χαμηλά επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κλιμάκωσε την αντεπίθεσή του στο Βερολίνο, το οποίο κατηγορεί τον κεντρικό τραπεζίτη για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί, τονίζοντας ότι η ίδια η Γερμανία ευθύνεται για τα πολύ χαμηλά επιτόκια που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Μιλώντας σε αξιωματούχους κυβερνήσεων ασιατικών χωρών και κορυφαίους επιχειρηματίες, ο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι απλώς το σύμπτωμα του ότι οι αποταμιεύσεις διεθνώς είναι πολύ υψηλότερες από τις επενδύσεις.

Η παγκόσμια «πλημμύρα» αποταμιεύσεων, δήλωσε ο Ντράγκι, διαιωνίζεται από οικονομίες της Ασίας και της Ευρωζώνης, κυρίως της Γερμανίας. «Η μεγαλύτερη οικονομία μας, η γερμανική, έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της πάνω από το 5% του ΑΕΠ επί μία δεκαετία σχεδόν», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν την τελευταία απάντηση του Ντράγκι στην πολιτική αντίδραση που έχει προκληθεί στη Γερμανία για τις πολιτικές της ΕΚΤ. Υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν δημόσια την απογοήτευσή τους για αυτές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία μέτρα νομισματικής στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε τον περασμένο μήνα να σταματήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο του λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», καθώς τα χαμηλά επιτόκια της πλήττουν τους Γερμανούς αποταμιευτές.

Ο Ντράγκι απάντησε άμεσα στην κριτική αυτή. «Όσοι ζητούν μικρότερο ρόλο για τη νομισματική πολιτική ή μικρότερη περίοδο νομισματικής επέκτασης, αναγκαστικά υπονοούν ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο», δήλωσε, απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην εμμονή της Γερμανίας για συγκράτηση των δημόσιων δαπανών της.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.