Quantcast
Ντράγκι: Σταθερή η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Σταθερή η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης διαπίστωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, και ζήτησε να υπάρξει ένα “ποιοτικό άλμα” στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ άρχισε να τυπώνει χρήμα για την αγορά κρατικών ομολόγων, ο Ντράγκι προέβλεψε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή η κεντρική τράπεζα σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη,  συμβάλλουν στην επάνοδο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

“Οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι σταθεροποιείται η ανάκαμψη”, δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας: “Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ανεβαίνει. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς το καλύτερο. Και ο τραπεζικός δανεισμός βελτιώνεται, τόσο από την πλευρά της ζήτησης, όσο και από την πλευρά της προσφοράς”.

Η ΕΚΤ συνέβαλε, “με τη νομισματική πολιτική” της, να “βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον”, να υπάρξει πιο ευνοϊκή συγκυρία, είπε ο Ντράγκι.

Νωρίτερα σήμερα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αγόρασε κρατικά αξιόγραφα αξίας 9,7 δισεκ. ευρώ κατά την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος, το οποίο στόχο έχει να διοχετεύσει ρευστότητα που θα ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στην οικονομία.

Βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ανακοινώσει, η ΕΚΤ θα αγοράζει αξιόγραφα αξίας €60 δισεκ. σε μηνιαία βάση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή ακόμη και αργότερα εάν κρίνει ότι απαιτείται, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στο ποσοστό-στόχο της λίγο κάτω από το 2%. 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.