Quantcast
Ο Τόμσεν ενημερώνει το Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Ο Τόμσεν ενημερώνει το Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Ο διευθυντής του Ευρωπαικού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ) Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και θα προσπαθήσει να το καθησυχάσει.

Η αποπληρωμή της δόσης των 450 εκατ. δολαρίων από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δίνει στήριγμα στον Τόουμσεν, καθώς η αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε εφιαλτικό σενάριο για τη διοίκηση του Ταμείου, που χορήγησε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας του, εν μέσω μάλιστα των επικρίσεων που δέχεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από πολύ καιρό, τα «δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα» επιστρέφουν στα πρακτικά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ως πιθανοί κίνδυνοι στο βασικό της σενάριο για τη διεθνή οικονομία.

Η πληρωμή της δόσης της περασμένης εβδομάδας δεν εγγυάται, όμως, την πληρωμή και της επόμενης, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία που να επαναφέρει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Πηγές του Ταμείου τόνιζαν ότι σε περίπτωση που δεν γίνει μία πληρωμή, η χώρα θα μπορούσε να κηρυχθεί σε καθυστέρηση πληρωμών από το ΔΝΤ «μέσα σε 24 ώρες», παγώνοντας αμέσως τις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο. Επιπλέον, θα πυροδοτούσε μία σειρά εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δικαιούται να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην χώρα.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και αυτή την εβδομάδα στον κ. Βαρουφάκη, που θα επισκεφθεί και πάλι την Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στη συνάντησή του με την κυρία Λαγκάρντ, ωστόσο ο στόχος της οριστικοποίησης της λίστας των μέτρων μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας φαίνεται δύσκολος να επιτευχθεί.

Στις συναντήσεις του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε μεγάλη πίεση από τον υφυπουργό Νέιθαν Σητς να ολοκληρώσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα, κάτι για το οποίο δεν αφήνει αμφιβολίες η αυστηρή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

 

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.