share

Βουλή: Αύριο κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού -Τι θα προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού  για το 2023 στη Βουλή, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Προϋπολογισμός αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης  ύψους 3,5 δισ ευρώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά:

  • Αυξήσεις 7 % στις  κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων από το 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν περίπου σε αυτά τα επίπεδα και πρόσθεσε πως οι αυξήσεις θα αφορούν σε 1,5 εκατ συνταξιούχους. Το κόστος αυτός των αυξήσεων θα είναι 830 εκατ. ευρώ όταν στη ΔΕΘ λέγαμε για  600 εκατ. ευρώ, τόνισε.
  • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στους δημοσίους υπαλλήλους  αλλά και στους συνταξιούχους
  • Μονιμοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022. Εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες που αυξάνουν, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μέσα στο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση. Το μέτρο αυτό τυγχάνει εφαρμογής από 1.9.2022, αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
  • Η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2023 στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο. Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση ρεύματος και το 2023 . Και το 2023 αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς των πολιτών .Το κόστος αυτό εκτιμάται ότι  θα χρηματοδοτηθεί  κυρίως με πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης  προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,3% για το 2022 από 3,1% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3,1% που αναμένεται να είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα θα προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως και 0,7% και πάντως σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από το 1%.

Σημειώνεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο υπήρχε η δέσμευση ότι θα έπρεπε να επιτύχει πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η μεταβολή των συνθηκών και η συνέχιση και μάλιστα με περισσότερη ένταση της ενεργειακής κρίσης, ώθησε την κυβέρνηση να μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της, αφού πλέον απαιτούνται περισσότερα χρήματα για πακέτα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 2%, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος.

Πληθωρισμός 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότι εφέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι περισσότερο αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.