Quantcast
ΟΔΔΗΧ: Στο τραπέζι νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους – Τα δύο σενάρια - enikonomia.gr
share

ΟΔΔΗΧ: Στο τραπέζι νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους – Τα δύο σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Μια νέα πρόωρη αποπληρωμή ακριβού ευρωπαϊκού χρέους εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ. Μια κίνηση – σήμα στις αγορές ενόψει των αποφάσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.

Το βασικό σενάριο θέλει να προεξοφλούνται δάνεια από το πρώτο μνημόνιο με την καταβολή δύο δόσεων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ, από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων των περίπου 37 δισ. ευρώ.

Το λιγότερο «επιθετικό» σενάριο δίνει προτεραιότητα στα δάνεια του 2024 τα οποία ανέρχονται στα 2,645 δισ. ευρώ, με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με την ΕΡΤ1.

Εάν τελικώς υλοποιηθεί κάποιο από τα σενάρια, θα πρόκειται για τη δεύτερη προεξόφληση δανείων μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που βγήκαν από τον χάρτη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων την άνοιξη του 2022 (χρέος 2023).

Η πρόωρη εξαγορά των ευρωπαϊκών δανείων χαλαρώνει τη «θηλιά» των μνημονίων. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πήρε πίσω τα δανεικά που έδωσε στην Ελλάδα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το αξιόχρεο της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά ομόλογα στην παρούσα συγκυρία διαπραγματεύονται ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που …απουσιάζει πλέον είναι η επίσημη «ετυμηγορία» από έναν ξένο οίκο. Αν όχι από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, τότε στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS που είναι ο επόμενος σταθμός. Υπάρχει και το παράθυρο με τη Scoop στις 4 Αυγούστου, εφόσον η ΕΚΤ ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να μπει στη λίστα με τους υπόλοιπους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.