Quantcast
Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Έρχεται νέα ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης-Τι εξετάζεται - enikonomia.gr
share

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Έρχεται νέα ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης-Τι εξετάζεται

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκονται  οι μεγάλες αλλαγές και διευκολύνσεις στον τρόπο λειτουργίας και είσπραξης των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που ξεπέρασαν τα 47,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  «Απογευματινή»,  οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι έχουν ως εξής:

1. Επανένταξη στις 12 ή 24 δόσεις για όσους τις έχουν χάσει, πληρώνοντας τις εκκρεμείς δόσεις. Το χρονοδιάγραμμα  πληρωμής  των εκκρεμοτήτων  θα αποφασιστεί  σε σχέση με το  χρονοδιάγραμμα  κατάθεσης  της τροπολογίας στη Βουλή.

2. Διευκόλυνση για όσους είχαν ενταχθεί και έχασαν τις πολλές δόσεις (των 120 ή των 72), με ένα νέο πλαίσιο με 36 δόσεις όπου θα ενταχθούν  οι χαμένες  ρυθμίσεις με ένα σχετικό μεγάλο “κούρεμα ” των προστίμων.

3. Για να μπει κάποιος σε ρύθμιση, δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες  οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης  συντελείται υπό προϋποθέσεις ότι αυτές  έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση  που τηρείται.  Οφειλέτες  που έχουν ληξιπρόθεσμες  οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν  υπαχθεί σε ρύθμιση , η οποία τηρείται, δεν μπορούν  να κάνουν χρήση του νέου σχήματος.

4. Δημιουργία ενιαίας καρτέλας οφειλών για εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες, έτσι ώστε τα διάσπαρτα σήμερα χρέη σε επιμέρους μητρώα οφειλετών να ενοποιηθούν για να υπάρχει καλύτερη εικόνα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ενοποίηση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο  των εργοδοτικών οφειλών και από το 2025  την ενοποίηση των χρεών επαγγελματιών και αγροτών.

 

Τα στοιχεία

Σημειώνεται δε πως είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα  στις πρόσφατες διευκολύνσεις  προς τους οφειλέτες  με την αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων (120 δόσεις) καθώς και τηρύθμιση  των χρεών  της πανδημίας σε έως 72 δόσεις  που  θεσπίστηκαν ως “δεύτερη ευκαιρία” με τον νόμο 5036/2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία  του ΚΕΑΟ , στις ρυθμίσεις αυτές ανταποκρίθηκαν  μόλις 54.2024 οφειλέτες εκ των οποίων 32.462  πληρώνουν  κανονικά τις δόσεις τους,2. 698 οφειλέτες έχουν εξοφλήσει  τα χρέη τους, ενώ 19.044 οφειλέτες  μπήκαν στη δεύτερη ευκαιρία και στη συνέχεια εγκατέλειψαν .

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.