Quantcast
Οι 14 κυβερνητικές παροχές του 2018 - enikonomia.gr
share

Οι 14 κυβερνητικές παροχές του 2018

δημοσιεύτηκε:

Με μία σειρά παροχών προσπαθεί η κυβέρνηση να βοηθήσει ασθενείς κοινωνικά ομάδες, αλλά και να εφαρμόσει μία σειρά δικαστικών αποφάσεων, που είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

Εάν κανείς βάλει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι το 2019 είναι και προεκλογική περίοδος και ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο κολακευτικές για το κυβερνών κόμμα, τότε, μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα ότι και αυτή η κυβέρνηση κινείται στον ίδιο γνωστό δρόμο των παροχών πριν τις εκλογές, όπως έκαναν –άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο- όλες οι Κυβερνήσεις, μεταπολιτευτικά.

Αναλυτικά οι παροχές:

1. Αναδρομικά: σε περίπου 400.000 ένστολους, εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Ο προεκλογικός μποναμάς ενισχύθηκε και με τη θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης 20% στα αναδρομικά, αντί για φορολόγησή τους με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους.

2. Κοινωνικό Μέρισμα: Καταβλήθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

3. Επίδομα θέρμανσης: Δόθηκε σε χιλιάδες νοικοκυριά για κατανάλωση πετρελαίου που είχαν πραγματοποιήσει πέρυσι. Πρόκειται για νοικοκυριά που διαμένουν στους δέκα πιο «κρύους» κλιματολογικά νομούς της χώρας καθώς και σε δεκάδες χαρακτηρισμένους ως ορεινούς οικισμούς.

4. Αύξηση επιδόματος θέρμανσης: Αυξάνεται κατά 30% για την φετινή χειμερινή περίοδο και χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να το λάβουν περισσότεροι.

5. ΦΠΑ Νησιά: Παγώνει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που τους διατηρούν, δηλαδή Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο.

6. Νόμος Κατσέλη: Παρατείνεται κατά δυο μήνες η ισχύς του προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά.

7. ΕΝΦΙΑ: Μείωση μερικών δεκάδων ευρώ για περίπου 5 εκατ. μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

8. Προς νέα ρύθμιση: Για όσους έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

9. Προσωπική διαφορά: Δόθηκαν αυξήσεις μέσω της παροχής της «προσωπικής διαφοράς» που λαμβάνουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι στους νεοδιόριστους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

10. Ασφαλιστικές εισφορές: Θεσπίστηκε μείωση τους για τους μη μισθωτούς.

11. Ακατάσχετο επιδοτήσεων: Θεσπίστηκε εκτάκτως ακατάσχετο όριο 20.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες. (Η θέσπιση του ακατάσχετου ήρθε μερικές ημέρες πριν την καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων).

12. Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έγιναν βελτιώσεις στη ρύθμιση του για να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι και με πιο απλοποιημένες διαδικασίες.

13. Τέλος επιτηδεύματος: Καταργήθηκε για τις ανενεργές επιχειρήσεις και «μπλοκάκια», καθώς και για τους αγρότες- μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και τις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

14. Επιστροφές φόρων: Θεσπίστηκε η επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ χωρίς φορολογικό έλεγχο.


Πηγή: ant1news.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.