Quantcast
Οι 7+3 προτεραιότητες στην ατζέντα Χουλιαράκη - enikonomia.gr
share

Οι 7+3 προτεραιότητες στην ατζέντα Χουλιαράκη

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Πλήρης είναι η ατζέντα του νέου υπουργού Oικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος κάθε άλλο παρά «υπηρεσιακός» θα είναι αφού έχει μπροστά του πολλά και δύσκολα προαπαιτούμενα η εκπλήρωση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 2 δις ευρώ της δεύτερης δόσης του νέου δανείου διάσωσης.

Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν περίπου τα 1 δις ευρώ από την δόση ύψους 1,5 δις από το ΔΝΤ (τα υπόλοιπα 500 εκ ευρώ θα καλυφθούν από το υπόλοιπο της δόσης του Αυγούστου) και θα αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκ ευρώ.

Πριν καταβληθεί όμως η δόση ο κ. Χουλιαράκης σε συνεργασία με το αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη (ο οποίος παρέμεινε επίσης ως υπηρεσιακός) θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει:

1. Ένα νόμο που θα συμπληρώνει το κώδικα φορολογικής απεικόνισης. Ο νόμος θα κάνει νέα κατάταξη στις φορολογικές παραβάσεις και θα θεσπίζει ένα νέο ποινολόγιο. Θα προβλέπει επίσης νέα προληπτικά μέτρα και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

2. Την αναβάθμιση των Κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ) ώστε να υπάρχει πιο ομαλή είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

3. Την σύσταση και λειτουργία του δημοσιονομικού συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην επαναφορά των όποιων αποκλίσεων των προϋπολογισμών εντός των στόχων του προγράμματος.

4. Την εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων του δημοσίου Δηλάδη των αιτήσεων συντάξεων που εκκρεμούν των επιστροφών φόρου που καθυστερούν αλλά και των υπολοίπων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων έργων.

5. Το χρονοδιάγραμμα και τις αναλυτικές διαδικασίες εφαρμογής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που καθυστερεί από το 2010.

6. Την παρουσίαση ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης του ΟΑΣΑ.

7. Την δρομολόγηση διορισμού προέδρου και ενίσχυση της λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Προετοιμασία Οκτωβρίου

Το ίδιο ουσιαστική αν όχι ουσιαστικότερη είναι η εργασία προετοιμασίας που θα πρέπει να γίνει εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα:

– Θα πρέπει μέσα στο μήνα να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων που θα οδηγήσει και στο νέο δημόσιο φορέα εκκαθάρισης ( bad bank ) που θα πρέπει να λειτουργήσει μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα ο κ. Χουλαιράκης θα πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να είναι έτοιμος να παρέμβει νομοθετικά είτε στο καθεστώς λειτουργίας τους είτε στην λειτουργία του ΤΧΣ.

– Θα πρέπει επίσης να γίνει η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σκούπα που θα θεσπίζει ενιαία φορολογική κλίμακα μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών και θα ενσωματώνει την ειδική εισφοράς αλληλεγγύης στην νέα φορολογική κλίμακα.

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η σταδιακή κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολογίας των αγροτών να υπάρξει ενιαία φορολογία για τα ενοίκια αποταμιεύσεις και κινητές αξίες.

– Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο για το δημόσιο που περιλαμβάνει νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο επαναφορά της κινητικότητας και επανεξέταση των όρων απασχόλησης και του αριθμού του προσωπικού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.