Quantcast
Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα με μείωση αφορολόγητου και προειδοποιήσεις - enikonomia.gr
share

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα με μείωση αφορολόγητου και προειδοποιήσεις

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

“Ελλάδα – ενισχύοντας την ανάπτυξη για την υποστήριξη της βιώσιμης μείωσης του χρέους”, επιγράφεται η έκθεση της Κομισιόν για Ελλάδα στο πλαίσιο των Εαρινών Οικονομικών Προβλέψεων, που ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι “η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020”, ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί την Ελλάδα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπο-εκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται και για το αυξημένο κόστος εργασίας, αλλά και για την αρνητική επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στη μείωση της ανεργίας.


Η Κομισιόν ανησυχεί μάλιστα σοβαρά για το ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υποβάθμισης της πρόβλεψης, όπως οι συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 1.9% το 2018, 2,2% το 2019 και 2.2% το 2020, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία μειώνεται από 19.3% σε 18.2% και 16,3% κατά τα ίδια έτη.

Η πρόβλεψη προεξοφλεί τη μείωση των ορίων για το αφορολόγητο από το 2020.

Το χρέος αποκλιμακώνεται από 181.1% του ΑΕΠ το 2018 σε 174.9% το 2019 και 168,9% το 2020.

Παράλληλα το συνολικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού από 1.1% το 2018 μειώνεται σε 0.5% το 2019 και ξαναγίνεται οριακά έλλειμμα το 2020 στο -0.1%.

Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 0.8% και τα τρία έτη της πρόβλεψης.

Αναλυτικά η Κομισιόν καταγράφει στην πρόβλεψή της ότι “η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα ενισχύθηκε το 2018, κυρίως λόγω της αυξημένης εξαγωγικής απόδοσης” και “ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί σε σχέση με τον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα, παρά το επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον, που ενισχύεται από τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην εγχώρια ζήτηση”.

“ Το υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης σημείωσε πλεόνασμα το τρίτο τρίμηνο το 2018 και η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους της το 2019 και το 2020 και στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο χρέος θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται, αν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι πρέπει να είναι παρακολουθείται”.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζεται: “το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το 2018, κυρίως λόγω των καθαρών εξαγωγών”.

“Με πραγματική αύξηση των εξαγωγών στο 8,7%, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν υποτονικές”, καταγράφει.

“ Η ιδιωτική κατανάλωση διατήρησε τη δυναμική της και συνέβαλε περαιτέρω στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, ωστόσο, οι επενδύσεις σημείωσαν σημαντική αποτυχία, εν μέρει λόγω της μεγάλης υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις”, προειδοποιεί. και καταγράφει ότι “η υποεκτέλεση του προϋπολογισμού έχει επίσης ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της δημόσιας κατανάλωσης και επομένως του ΑΕΠ, ενώ η μεταβολή των αποθεμάτων παρουσίασε μεγάλη αύξηση, αν και το στοιχείο αυτό παραμένει ευαίσθητο στις τακτικές στατιστικές αναθεωρήσεις”.

Το 2019, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2%. Η επιβράδυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικό αλλά περιορισμένο αντίκτυπο στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας, λόγω της χαμηλής εισοδηματικής ελαστικότητας της ζήτησης για τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας.

“Η μεταφορά αυτή από την εξωτερική πλευρά θα πρέπει να αντισταθμιστεί από την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία έλαβε βραχυπρόθεσμη ώθηση μέσω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού”, καταγράφει η Κομισιόν.

“Υποθέτοντας την πλήρη εκτέλεση του προϋπολογισμού, η δημόσια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα παραμείνει υποτονική. Η αναμενόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των συνολικών επενδύσεων αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για εισαγωγές, μειώνοντας έτσι τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη”, σημειώνει.

Το 2020 προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων, “αν και το αυξημένο κόστος εργασίας θα συμπιέσει το περιθώριο κέρδους ορισμένων επιχειρήσεων, περιορίζοντας έτσι το δυναμικό τους να επενδύσουν χωρίς πρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση”.

“Αυτή η αύξηση του κόστους εργασίας αναμένεται να μεταφραστεί σε κάποια απώλεια ανταγωνιστικότητας, ωστόσο, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα μερίδια της στην παγκόσμια αγορά σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών”, προειδοποιεί η Κομισιόν.

“Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίστηκε το 2018, αλλά αναμένεται κάποια επιβράδυνση λόγω της πρόσφατης αύξησης του καταστατικού ελάχιστου μισθού. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2019 και κατά 1,3% το 2020, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 16,8% έως το 2020”.

Παρά τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει στο 0,8% το 2019 και το 2020. Η αύξηση των κατώτατων μισθών αναμένεται να επιδράσει συγκρατημένα σε πληθωρισμό τόσο το 2019 όσο και το 2020.

“Αν και υπάρχουν κάποιες ανοδικές τάσεις (π.χ. βελτίωση του δανεισμού των τραπεζών για την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στις ιδιωτικές επενδύσεις), η πρόβλεψη κυριαρχείται από αρνητικούς κινδύνους, κυρίως λόγω της επανειλημμένης υποαπορρόφησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις και της πιθανότητας επιβράδυνσης της εμπορικής δραστηριότητας της Ελλάδας”, προειδοποιεί.

Στα δημοσιονομικά η Κομισιόν καταγράφει ότι “το υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης έφθασε το 1,1% του ΑΕΠ το 2018, σημειώνοντας πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά”.

“Βασιζόμενο στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα για το 2018 επωφελήθηκε από τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, την ευρεία ανάκτηση των φορολογητέων κερδών και την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών”.

“Όπως και τα τελευταία χρόνια, η υποχρησιμοποίηση των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού βελτίωσε το αποτέλεσμα πέρα από αυτό που είχε προβλεφθεί προηγουμένως”, σημειώνει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι “η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020”.

Οι κύριοι μοχλοί για την επίτευξη των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι “το ακόμη μεγάλο κενό παραγωγής, τα αυξανόμενα οφέλη από προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και τα ανώτατα όρια για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και τις νέες προσλήψεις για να ελέγξει τη δυναμική των δαπανών”.

“Ενώ οι συνεχείς βελτιώσεις στη συλλογή των φορολογικών οφειλών και οι φιλόδοξοι στόχοι των αρχών για την εκκαθάριση των μη επεξεργασμένων συνταξιοδοτικών αιτήσεων αντιπροσωπεύουν πιθανές θετικές προοπτικές, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υποβάθμισης της πρόβλεψης, όπως οι συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις , ενώ θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες πιέσεις από πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος”.

“Όπως συνηθίζεται, η πρόβλεψη εξαρτάται από την υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν πλήρως. Η προβολή λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης”.

Συνολικά, σύμφωνα με την παραδοχή της μη αλλαγής πολιτικής, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 0,5% του ΑΕΠ το 2019, με την εφάπαξ θετική επίπτωση των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκαν στις 5 Απριλίου 2019. Το υπόλοιπο του 2020 αναμένεται να μειωθεί σε -0,1% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων και της απουσίας περαιτέρω υπό αίρεση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη γραμμή βάσης.

Ενόψει της προβλεπόμενης μείωσης του κενού παραγωγής, το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να μειωθεί από 5% του ΑΕΠ το 2018 σε περίπου 3/4% του ΑΕΠ το 2020. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να έχει φτάσει στο 181,1% το 2018 και να μειωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ έως το 2020 λόγω της ανάκαμψης της ανάπτυξης και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.


Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.