Quantcast
Οι επιχειρήσεις που είναι πρωταθλήτριες στη φοροδιαφυγή - Τα "λαβράκια" των Ράμπο της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Οι επιχειρήσεις που είναι πρωταθλήτριες στη φοροδιαφυγή – Τα “λαβράκια” των Ράμπο της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Τα νέα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις  για να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές αποκαλύπτουν οι έρευνες που διενεργούν οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ. Αξιοσημείωτο είναι δε πως πρωταθλήτριες φοροδιαφυγής ανακηρύσσονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στις μεταφορές.

Η φοροδιαφυγή μέσω Διαδικτύου είναι η νέα τάση και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων εκατομμύρια είδη διακινούνται καθημερινά μέσω κούριερ χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά. Ρεκόρ στο άθλημα της φοροδιαφυγής κάνουν κυρίως μικρές εταιρείες που διαφημίζονται μέσω Internet και πουλάνε αθλητικά είδη.

Με αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα, χωρίς εμφανείς αποθήκες και σταθερά σημεία πώλησης, ξεπετάγονται καθημερινά στα social media (Facebook, Instagram) και πραγματοποιούν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν από το «ραντάρ» της Εφορίας.

Για χρυσό μετάλλιο 

Από το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων, 25.964 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης – διασκέδασης και 17.198 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, με τη μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα να διαμορφώνεται σε 17,4% και 15,7% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TA NEA”  το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται όμως στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας (56,2% παραβατικότητας επί συνόλου 473 ελέγχων).

Οι αδήλωτες πωλήσεις

Οι έρευνες για αδήλωτες πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αποκαλύπτουν πώς έχουν στηθεί οι νέου τύπου απάτες. Από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που εντοπίστηκαν το 2022 είναι οι εξής:

  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο κέντρο της Αθήνας με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: για τα έτη 2017 έως 2019 διαπιστώθηκε ότι είχε πωλήσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπέβαλε καν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
  • Άλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, επίσης στο κέντρο της Αθήνας και με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: στη διετία 2017-2018 δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, ατομική επιχείρηση εμπορίας  υποδημάτων μέσω Διαδικτύου  πραγματοποίησε τα έτη 2018 έως 2020  πωλήσεις χωρίς την έκδοση  φορολογικών  στοιχείων συνολικής  καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ  πλέον ΦΠΑ 0, 3 εκατ. ευρώ) . Η απάτη βεβαιώθηκε  από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
  • Άλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ  στη Δυτική Αθήνα  με αντικείμενο  “λιανικό εμπόριο  υποδημάτων  με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου”:  διαπιστώθηκε  ότι τα έτη 2016  μέχρι 2018 δεν εξέδωσε αποδείξεις  πώλησης  συνολικής καθαρής αξίας 2,1 εκατ. ευρώ
  • Ιδιωτική  Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα το Χαλάνδρι  και με αντικείμενο  εργασιών “Χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής  διατροφής  και φαρμακευτικών  σκευασμάτων “: διαπιστώθηκε  ότι διενεργούσε διαδικτυακές πωλήσεις  αλλά δεν υπέβαλε καν δήλωση  φορολογίας εισοδήματος  για το 2018  με αποκρυβείσα  φορολογητέα ύλη 2,4 εκατ. ευρώ.
  • Μονοπρόσωπο ΙΚΕ στα βόρεια  προάστια της Αθήνας με δραστηριότητα “χονδρικό  και λιανικό εμπόριο ειδών υγιεινής  διατροφής”: διαπιστώθηκε ότι το  2018  είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις μέσω Διαδικτύου  συνολικής καθαρής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ  χωρίς  να κόψει αποδείξεις και παραστατικά.  Παράλληλα για την ίδια χρονιά  διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλε  καν δήλωση  φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας  συνολικά  φορολογητέα ύλη αξίας  5,1 εκατ. ευρώ
  • Επιχείρηση με έδρα στην Κεντρική Μακεδονία  και αντικείμενο δραστηριότητας  την πώληση φίλτρων  νερού μέσω Διαδικτύου: διαπιστώθηκε ότι από το 2016  μέχρι το 2019 δεν εξέδωσε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών αποκρύπτοντας έσοδα 900.000 ευρώ.
  • Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Γλυφάδα και αντικείμενο την επισκευή τηλεφώνων συσκευών: Το 2018 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και υπέβαλε  ανακριβείς  δηλώσεις αποκρύπτοντας  φορολογητέα ύλη  1,7 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών  ΦΠΑ  ανήλθε σε 0,4 εκατ. ευρώ. Εντοπίστηκε κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και επεξεργασίας αρχείων .

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.