Quantcast
Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην ελληνική οικονομία - enikonomia.gr
share

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην ελληνική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

«Φαίνεται ότι η κακοκαιρία Daniel ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Ιανό. Η κλίμακα δεν είναι ακριβώς αναλογική. Μιλάμε λοιπόν για κόστος 1 με 1,5 δισ. ευρώ», τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή ειδικά στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

«Αυτό 1-1,5 δισ. ευρώ θα το τοποθετούσα σαν απώλειες πλούτου, δηλαδή σαν απώλειες του ΑΕΠ, κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος. (…) Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή ήταν κρίσιμη, διότι είναι σιτάρια, είναι προϊόντα (των οποίων η απώλεια) θα πυροδοτήσει ξανά πληθωριστικές πιέσεις» πρόσθεσε ο κ. Πετράκης. «Θα έχουμε επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα της χώρας και οι επιπτώσεις θα κάνουν κυρίως με αγροτική παραγωγή και η απουσία αυτής θα επιδράσει και στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων».

Και συνέχισε: «Θα έχουμε μακροχρόνιες συνέπειες, οι οποίες θα έχουν μια επίπτωση σε βάθος χρόνου. Περιμένω να δούμε και ορισμένα άλλα μεγέθη πώς θα εξελιχθούν, διότι έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, τις υποδομές.(…) Έχουμε επιβάρυνση σε παιδαγωγικές δομές οι οποίες ξεκινάνε. Είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί στα κόστη τα οποία συζητάμε. Άρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο γεγονός και αυτό μας φέρνει να σκεφτούμε ότι το να διατηρούμε τη δημοσιονομική ισορροπία, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να αντιμετωπίζουμε έκτακτα καινούργια γεγονότα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.