Quantcast
Οι καταναλωτές θέλουν POS και όχι ΑΤΜ στις διακοπές τους - enikonomia.gr
share

Οι καταναλωτές θέλουν POS και όχι ΑΤΜ στις διακοπές τους

δημοσιεύτηκε:

Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον ξενοδοχεία και καταστήματα με POS και όχι νησιά με ΑΤΜ στις διακοπές τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», από την αρχή του τρέχοντος έτους προστέθηκαν περίπου 150.000 POS στην ελληνική αγορά αυξάνοντας το σύνολό τους σε πάνω από 300.000 από μόλις 160.000 τον Ιούνιο του 2015, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls. Μηχανάκια αποδοχής καρτών τοποθετούνται και σε επιχειρήσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν δέχονταν πλαστικό χρήμα, όπως ταβέρνες, μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, φαρμακεία, περίπτερα, ταξί αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.

Η ελληνική αγορά χωράει τουλάχιστον ακόμη 150.000 POS, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι τουριστική αγορά, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους σε 450.000 POS, στόχος που δεν θα αργήσει να επιτευχθεί. Η χρήση των καρτών πληρωμών πάντως, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση που σημειώνει τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δείχνοντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ειδικότερα το 2015, σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούσαν 20 συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι 8 το 2014 και μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το 2014).

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο συνολικός κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ ή 818 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο το 2014 και μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το 2014). Συμπερασματικά οι συναλλαγές και η αξία συναλλαγών με κάρτες διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, συγκρινόμενες με το 2014, ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.