Quantcast
Οι κερδισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος - Οι 8 κατηγορίες ασφαλισμένων - enikonomia.gr
share

Οι κερδισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος – Οι 8 κατηγορίες ασφαλισμένων

δημοσιεύτηκε:

Διπλά κερδισμένες είναι 8 κατηγορίες ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και τις  30 Νοεμβρίου του 2023  έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν  το 2ο23.

Σημειώνεται δε πως οι ασφαλισμένοι αυτοί θα έχουν ευνοϊκή συνταξιοδοτική μεταχείριση, κάτι όμως που δεν θα ισχύει για τη συνταξιοδότηση εντός του 2024.

Οι ευνοημένοι

Ιδιαίτερα ευνοημένοι της φετινής συνταξιοδότησης είναι μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία. Αυτό συμβαίνει λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους με τις αυξημένες εισφορές που καταβάλλουν. Οι ασφαλισμένοι αυτοί λαμβάνουν υψηλότερο ποσό διότι είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει εισφορές  ανώτερες των προβλεπομένων στο ΙΚΑ, δηλαδή 20% επί των μεικτών αποδοχών για εργοδότη και εργαζόμενο θα δουν  προσαύξηση 0,075% στη σύνταξη για κάθε ποσοστιαία μονάδα που υπερβαίνει τις αντίστοιχες εισφορές του ΙΚΑ για κύρια σύνταξη.

Αύξηση πάνω από το 7,75% θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους.

Η ανταποδοτική σύνταξη

Σημαντικά αυξημένη θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους λόγω της μεγάλου ανόδου του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος.  Αυτό   έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%.

Αλλά  και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%.  Αυτό σημαίνεται πως οι νέες συντάξεις των ασφαλισμένων θα είναι πιο υψηλές από τις παλαιές, ακόμη κι αν έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% (δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά) και έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα εφαρμοστεί  η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση άνω του  4% στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχει προσωπική διαφορά. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Για παράδειγμα εάν η ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας τρέξει με ρυθμό 4% και πληθωρισμό 5%, τότε η αύξηση των συντάξεων για το 2024 θα είναι στο 4,5%.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.