Quantcast
Οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων έμειναν εκτός της εξισωτικής αποζημίωσης! - enikonomia.gr
share

Οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων έμειναν εκτός της εξισωτικής αποζημίωσης!

δημοσιεύτηκε:

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

 

Την έντονη αντίδραση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων προκάλεσε η… εξαίρεση από την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης των περισσότερων κτηνοτρόφων της περιοχής.

«Η μεγάλη αδικία που έγινε στους κτηνοτρόφους των Ιωαννίνων πρέπει να αποκατασταθεί. Ενώ αναγνωρίστηκε η πολύ καλή δουλειά που κάναμε εν τέλει η κατανομή δεν έγινε αποδεκτή και σήμερα μιλάμε για ένα «παρατράγουδο» που δημιουργήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης στο enikonomia.gr.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στην τεχνική λύση που εφάρμοσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να καλυφθούν σε βοσκότοπους όσο το δυνατόν περισσότεροι κτηνοτρόφοι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν στο Νομό Ιωαννίνων παραγωγοί, όχι μόνο από όμορους νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και Νομούς της Στερεάς Ελλάδος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, υποστηρίζει ότι οι περικοπές που έγιναν εξαιτίας της λύσης που δόθηκε, έρχονται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση που είχε δοθεί ότι θα καλυφθούν όλα τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της εξισωτικής αποζημίωσης με μια οριζόντια περικοπή για όλους τους δικαιούχους πανελλαδικά.

«Με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης η οποία ακολούθησε στις 2 Ιανουαρίου 2014, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι παραγωγοί του Νομού μας, πληρώθηκαν με ασήμαντα ποσά», σημειώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ζητά να πληρωθούν οι παραγωγοί με οποιονδήποτε τρόπο καλύπτοντας τα απαραίτητα στρέμματα για την εξισωτική αποζημίωση.

Παράλληλα επισημαίνει ότι, «η αδικία είναι κατάφωρη δεδομένου ότι ο Νομός μας είναι ο πιο άγονος και προβληματικός της χώρας και ο πρωτογενής τομέας βασίζεται στην κτηνοτροφία σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς στους οποίους υπάρχουν πέραν της κτηνοτροφίας δενδρώδεις καλλιέργειες σιτηρά, βαμβάκια κ.α.».

 

Η Ανακοίνωση:

 

Μετά την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης τους έτους 2014, η οργάνωσή μας διαμαρτύρεται έντονα για τη αδικία η οποία προκλήθηκε εις βάρος των παραγωγών του Νομού μας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Παρότι η κατανομή των βοσκοτόπων η οποία έγινε από την οργάνωσή μας, κατά την υποβολή των αιτήσεων του έτους 2014 κάλυπτε στο μεγαλύτερο μέρος όλους τους παραγωγούς μας σύμφωνα και με την 22172/12-12-14 απόφαση του ΥΠΑΑΤ η οποία προέβλεπε ως μέγιστη έκταση επιλέξιμων βοσκοτόπων τα 330 στρέμματα. Δυστυχώς όμως παρ’ ότι αναγνωρίστηκε ότι η οργάνωσή μας έκανε πολύ καλή δουλειά , η κατανομή δεν έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε η τεχνική λύση η οποία καθορίστηκε με Υπουργική απόφαση για ολόκληρη την χώρα, με την διαβεβαίωση βέβαια ότι θα καλυφθούν όλα τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης και θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της εξισωτικής αποζημίωσης με μια μικρή περικοπή οριζόντια για όλους τους δικαιούχους. Με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης η οποία ακολούθησε στις 02/01/2015 διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι παραγωγοί του Νομού μας πληρώθηκαν με ασήμαντα ποσά, χωρίς βέβαια να έχουμε εικόνα της τεχνικής λύσης η οποία εφαρμόστηκε μέχρι στις 08/01/2015 δεδομένου του ότι το σύστημα ήταν κλειστό.

Με το άνοιγμα του συστήματος με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τοποθετήθηκαν στο Νομό μας παραγωγοί όχι μόνο από όμορους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και Νομούς της Στερεάς Ελλάδας. Επειδή λοιπόν η αδικία είναι κατάφωρη δεδομένου του ότι ο Νομός μας είναι ο πιο άγονος και προβληματικός Νομός της χώρας και ο πρωτογενής τομέας βασίζεται στην κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς στους οποίους υπάρχουν πέραν της κτηνοτροφίας δενδρώδεις καλλιέργειες σιτηρά, βαμβάκια, κλπ , άμεσα απαιτούμε όπως αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία η οποία προκλήθηκε εις βάρος των παραγωγών της πιο φτωχής περιοχής της χώρας και να πληρωθούν οι παραγωγοί μας με οποιονδήποτε τρόπο καλύπτοντας τα απαραίτητα στρέμματα για την εξισωτική αποζημίωση. Τέλος καλούμε όλους τους τοπικούς παράγοντες (Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δημάρχους, Πολιτικά κόμματα) να πάρουν θέση και να συμβάλλουν από τη μεριά τους για την επίλυση του προβλήματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας ο οποίος θα ασκήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά του.

 

Για τον Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Μπαλτογιάννης Χριστόδουλος”

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.