Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Νέων ” Σε 10.000 οικισμούς: κοιμήθηκαν με οικόπεδα, ξύπνησαν με χωράφια” σχολίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ” Συνδέσεις”. «Δεν ισχύει αυτό » διευκρίνισε ο κ. Μπακογιάννης .
Και αναφέρθηκε εκτενώς σε δημοσίευμα των Νέων που λέει ότι με την αλλαγή της οριοθέτησης των οικισμών εντός σχεδίου οι ιδιοκτησίες θα μετατρέπονται σε ιδιοκτησίεςεκτός σχεδίου. Δεν ισχύει αυτό, είπε και πρόσθεσε πως «σήμερα βγήκε αυτό το δημοσίευμα, όσοι έχουν οικόπεδα εντός σχεδίου και πάνε στην πολεοδομία να ζητήσουν βεβαίωση όρων δόμησης, θα τους δώσει τη βεβαίωση όρων δόμησης που ισχύει για τους οικισμούς που έχουν από την οριοθέτηση του Νομάρχη μέχρι σήμερα. Αυτό που αναφέρει ενδεχομένως το δημοσίευμα είναι ότι στην αρχή η πολεοδομική νομοθεσία είναι σύνθετη και ο πολεοδομικός σχεδιασμός έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Πολλές φορές ακόμα και οι ειδικοί μηχανικοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Είναι ότι οι προδιαγραφές που έχουμε τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα θα μας δώσουν μια μεθοδολογία ανά κάθε οικισμό» τόνισε.
Το παράδειγμα
Εν συνεχεία παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα. «Έχουμε περιπτώσεις όπως στον Νομό Λάρισας ,ο ίδιος ο δήμος, το Κιλελέρ μας έχει καταθέσει την τροποποίηση του σχετικού οικισμού. Μας κατάθεσε μελέτη για τροποποίηση του ορίου στον οικισμό γιατί ο νομάρχης είχε πάει και είχε εντάξει εντός οικισμού αγροτικές εκτάσεις. Και οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για αγροτικές εκτάσεις χωρίς να ενδιαφέρονται ποτέ να κάνουν οικοδόμηση. Δηλαδή πήγε ο νομάρχης τότε και έκανε επεκτάσεις οικισμών και κατέλαβε εκτάσεις που είναι αγροτικές » υπογράμμισε.
«Σε κάθε περίπτωση θα μπορέσει να υπάρξει εξειδίκευση στη διαδικασία της διαβούλευσης στην τοπική κοινωνία .Δεν έχει αλλάξει τίποτα από χθες μέχρι σήμερα στο καθεστώς δόμησης των οικισμών της χώρας» ξεκαθάρισε.
Και ανέφερε ενδεικτικά πως εάν έχει κάποιος μισό στρέμμα σε έναν οικισμό και έχτιζε στις 20 Απριλίου ένα οίκημα θα μπορεί και σήμερα να κάνει ακριβώς το ίδιο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για κάποιους οικισμούς . «Εκτός από τους οικισμούς του Ρεθύμνου και του Πηλίου που έχουν ακυρωθεί τα όριά τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας που εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή από το 2019, αυτοί οι οικισμοί δεν εκδίδουν οικοδομικές άδειες. Για όλους τους υπόλοιπους οικισμούς δεν έχει να κάνει αυτό το ΠΔ με την αλλαγή των όρων δόμησης που ισχύουν σήμερα. Σας εξηγώ για άλλη μια φορά ότι αυτό το ΠΔ είναι οι προδιαγραφές για το πώς θα σχεδιάσουμε και θα οριοθετήσουμε τους οικισμούς από εδώ και πέρα. Σήμερα ισχύουν οι όροι δόμησης που είχαμε από τους νομάρχες και θα συνεχίσουμε να τους έχουμε μέχρι να γίνουν τα προεδρικά διατάγματα των οικισμών με τις προδιαγραφές που θα εφαρμόσουμε με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα».
Για τους οικισμούς που έχει η Ελλάδα και οι αποφάσεις του ΣτΕ
Επίσης μίλησε εκτενώς για το θέμα των οικισμών της Ελλάδας. «Στη χώρα μας έχουμε οικισμούς από πολύ παλιά .Μέχρι το 1923 δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία .Από το 1923 προέκυψε ο πρώτος νόμος περί πόλεων και οικοπόλεων και στη συνέχεια ο καινούργιος νόμος μετεξελίχθηκε με το 1397 του Αντώνη Τρίτση. Άρα είχαμε οικισμούς που δεν είχαν οριοθετηθεί . Ωστόσο οριοθετηθεί κάποιοι οικισμοί με προεδρικά διατάγματα . Και ήρθε μια εξουσιοδότηση στους νομάρχες όπου οριοθέτησαν τους οικισμούς από το 1985 και στη συνέχεια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως ο νομάρχης δεν είχε εξουσιοδότηση να κάνει αυτήν την οριοθέτηση των οικισμών που η πολιτεία του είχε δώσει εκείνα χρόνια. Και από το 2005 είχε βγάλει αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες λέει ότι κακώς οι οικισμοί οριοθετήθηκαν με αυτό τον τρόπο. Παράλληλα έκρινε και τη μεθοδολογία της οριοθέτησης ως μη επιστημονικά ορθή ».
«Στο σύνολο των οικισμών της ελληνικής επικράτειας της χώρας -δηλαδή όπου μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και κυρίως μετά την απόφαση για το Ρέθυμνο και το Πήλιο αλλά και τη Πάρο του 2022- υπάρχει μια ανασφάλεια για όλους αυτούς τους οικισμούς που έχουν οριοθετηθεί με απόφαση νομάρχη ότι σε μια ενδεχόμενη προσφυγή αυτά τα όρια θα είναι ανυπόστατα.
Αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να κάνουμε στη χώρα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, έτσι ώστε να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα και παθογένειες της χώρας, που είναι οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική προστασία, την εκτός σχεδίου δόμηση και την οριοθέτηση των οικισμών. Γιατί την οριοθέτηση των οικισμών; Γιατί ουσιαστικά, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τα όρια έχουν κριθεί ανυπόστατα. Είπαμε λοιπόν, για να υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου στον πολεοδομικό σχεδιασμό, να καταθέσουμε ένα προεδρικό διάταγμα με προδιαγραφές. Αρα αυτό το Προεδρικό διάταγμα καθορίζει τις προδιαγραφές με τις οποίες θα οριοθετηθούν οι οικισμοί από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτές οι προδιαγραφές δεν είναι άμεσα εφαρμοστέες. Δεν ξυπνήσαμε δηλαδή μία μέρα και άλλαξε το καθεστώς που ισχύει στη δόμηση στους οικισμούς. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δίνει στο υπουργείο και στους μελετητές που έχει επιλέξει τον τρόπο και τη μεθοδολογία και τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία θα πάνε οι μελετητές σε κάθε οικισμό, θα καταγράψουν τα πραγματικά δεδομένα» συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε ότι 11.000 είναι περίπου οικισμοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, η οποία ανασφάλεια έχει προκύψει λόγω της οριοθέτησης των νομαρχών.
Για τους 10.000 οικισμούς
Επίσης ρωτήθηκε για το εάν οι μελετητές θα πάνε σε αυτούς τους 10.000 οικισμούς. «Έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2023 αυτές οι μελέτες. Είναι σε εξέλιξη οι καταγραφές. Περιμέναμε αυτό το προεδρικό διάταγμα. Έχει δηλαδή γίνει η ανάλυση και η καταγραφή των προβλημάτων, και των πληθυσμιακών δεδομένων, ο υπολογισμός της χωρητικότητας και περιμέναμε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα μας προσδιόριζε τη ζωνοποίηση των οικισμών. Άρα τώρα θα γίνει η ζωνοποίηση και η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον συνεκτικό πυρήνα που είναι η ζώνη Α και η εξέλιξη του μέχρι τις αεοροφωτογραφίες που έχουμε συλλέξει για όλη την χώρα κοντά στο 1923 και κοντά στο 1985.
Και στη συνέχεια θα υπάρξει μια ανάλυση ανά οικισμό την οποία θα πάμε να παρουσιάσουμε σε κάθε δήμο. Αυτή η ανάλυση λοιπόν για την οριοθέτηση θα τεθεί σε διαβούλευση και θα τεθούν ενστάσεις από τους πολίτες, τους ενδιαφερόμενους και από τους φορείς που εμπλέκονται στον σχεδιασμό. Θα γίνει σταδιακή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια αφού περάσουν από Κεντρικό Συμβούλιο θα πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγει ένα Προεδρικό Διάταγμα. Μέχρι τότε συνεχίζει η διαδικασία όπως είναι σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι » απάντησε.
Τέλος ρωτήθηκε για το εάν κάποιος που έχει ένα οικόπεδο περίπου 2 στρεμμάτων σε έναν από αυτούς τους 10 χιλιάδες οικισμούς μπορεί τώρα να βγάλει οικοδομική άδεια ή όχι το επόμενο διάστημα. Όποια είναι η αρτιότητα που ίσχυε μέχρι προχθές ισχύει και μέχρι σήμερα .Δεν έχει αλλάξει κάτι . Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε προδιαγραφές. Δεν θέλαμε να το κάνουμε με υπουργική απόφαση και το κάναμε με προεδρικό διάταγμα για να υπάρχει μια καλύτερη ασφάλεια δικαίου για όλους »
Η δήλωση του Παπασταύρου
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε χθες πως θα υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση για τα οικόπεδα σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. «Θα υπάρχει μια ρύθμιση. Θα είναι η ρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τη γειτνίαση με τον οικιστικό ιστό, τη γεωγραφική και την πραγματική αυτών των τμημάτων. Περί της ζώνης Γ συζητάμε .Για την ζώνη Α και Β αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι ασφαλισμένοι … εξασφαλισμένοι με το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ πριν δεν ήταν .Οπότε για τη Ζώνη Γ δούμε με ποιον τρόπο θα μπορεί να ενσωματωθεί ( εν Προεδρικό Διάταγμα)» είχε πει.