Την κριτική του ΠΑΣΟΚ για το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη δόμηση στους οικισμούς σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”.
«Θεωρώ ότι αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να πει κανείς, τις μεγαλύτερες πολιτικές αστοχίες. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων. Το 1985 και οι 10.000 οικισμοί τους οποίους έχουμε στην πατρίδα μας με κάτω από 2.000 κατοίκους θεσπίστηκε ότι τα όρια τους θα οριοθετηθούν από τους Νομάρχες. Το ΣτΕ αρκετά χρόνια, το 2017 και το 2019, μετά στο Ρέθυμνο και στο Πήλιο έκρινε ότι αυτή η οριοθέτηση ήταν άκυρη. Είπε δηλαδή ότι αφενός μεν ο Νομάρχης δεν είχε αρμοδιότητα να θεσπίσει τα όρια αυτά και αφετέρου ότι ο τρόπος που το έκανε δεν ήταν μεθοδολογικά σωστός και τον ακύρωσε. Αυτό σημαίνει ότι 150 οικισμοί στο Ρέθυμνο και στο Πήλιο οι οποίοι τα όριά τους ακυρώθηκαν βρέθηκαν σε έναν πολεοδομικό λήθαργο. Δεν έχει βγει μια οικοδομική άδεια για καινούργια οικοδομή σε αυτούς τους οικισμούς» τόνισε o Παπασταύρου.
«Εν δυνάμει η απόφαση του ΣτΕ έθετε και θέτει σε κίνδυνο όλους τους οικισμούς στη χώρα. Το ΣτΕ είπε ότι οριζόντια ένας Νομάρχης να πάρει με ένα μολύβι και να κάνει τα όρια του οικισμού δεν το δέχομαι, πρέπει να γίνει με μεθοδολογικά επιστημονικά πολεοδομικά σωστό τρόπο και χρειάζεται προεδρικό διάταγμα για αυτό. Αυτό είναι το προεδρικό διάταγμα. Με άλλα λόγια στο Πήλιο και στο Ρέθυμνο για να μπορούν οι άνθρωποι να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους πρέπει σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ,να γίνει ένα προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει να γίνει ένας τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός άρα όποιος λέει «πάρτε πίσω το προεδρικό διάταγμα» είναι σαν να θέλει να καταδικάσει τους ανθρώπους αυτούς σε μια πολεοδομική αφασία » συμπλήρωσε.
Το Προεδρικό Διάταγμα
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε εκτενώς στο Προεδρικό Διάταγμα. «Το προεδρικό διάταγμα προσδιορίζει τις προδιαγραφές βάσει των οποίων θα γίνουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται μια πολεοδομική μεταρρύθμιση. Εδώ και 100 χρόνια δεν έχει υπάρξει ένας συγκροτημένος τρόπος όπου με ένα συνεκτικό πολεοδομικό τρόπο να κάνουμε πολεοδομικό σχεδιασμό. Στη χώρα μας υπάρχουν υπό επεξεργασία 227 τοπικά πολεοδομικά σχέδια και 18 ειδικά πολεοδομικά σχέδια άρα η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα έχει το 80% της επικράτειας με πολεοδομικό σχεδιασμό. Άρα οι πολίτες του Ρεθύμνου και του Πηλίου, των 150 οικισμών με την ύπαρξη του προεδρικού διατάγματος μπορούν να ελπίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να αποκτήσει αξία το οικόπεδό τους. Είναι ηλίου φαεινότερο το πολεοδομικό διάταγμα έρχεται να δώσει πολεοδομική βεβαιότητα, να διορθώσει μια αβεβαιότητα δεκαετιών και όσοι λένε «πάρτε το πίσω» θέλουν να τζογάρουν στο αδιέξοδο και στην αβεβαιότητα» είπε.
Για τη ζώνη Γ
«Το ακραίο όριο των οικισμών είπε το ΣτΕ a priori δεν το δέχομαι έτσι είναι γιατί το έκανε ο Nομάρχης. Το ΣτΕ δεν είπε ότι αυτές οι περιοχές είναι a priori εκτός, είπε κάντε τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Δηλαδή σε όποιες περιπτώσεις οι Νομάρχες έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους υπάρχει οικιστική γειτνίαση με τον οικισμό αυτές οι περιοχές εν δυνάμει μπορεί να μπούνε μέσα στη Β1 περιοχή και να είναι κομμάτι εντός σχεδίου όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που θα είναι εκτός. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχει γεωγραφική αληθινή σχέση με τον
οικισμό εκεί εξετάζουμε νομοθετική ρύθμιση όπου θα καλύπτεται, θα υπάρχει δυνατότητα αρτιότητας και δόμησης ευνοϊκότερη από το εκτός σχεδίου, όχι το ίδιο όπως εντός σχεδίου. Θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο Νομάρχης αυθαιρέτησε, σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς δεν θα υπάρχει κάλυψη. Ερχόμαστε να διορθώνουμε μια πολεοδομική ανασφάλεια και εκκρεμότητα. …Φέρνουμε ασφάλεια στην ανασφάλεια » υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν αλλάζουν οι προδιαγραφές σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα δόμησης «Όσον αφορά στο κομμάτι που είναι εντός του οικισμού όχι, το κρίσιμο σημείο είναι η Ζώνη Γ» απάντησε.