Quantcast
Οικονόμου: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης - Τι είπε ο Σταϊκούρας για παρεμβάσεις σε λογαριασμούς ενέργειας - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Τι είπε ο Σταϊκούρας για παρεμβάσεις σε λογαριασμούς ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις εντός του Μαΐου στους λογαριασμούς ενέργειας για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο άφησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα γίνουν δραστικές μειώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο , ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ” Πιθανόν να γίνουν παρεμβάσεις και μέσα στο Μάιο οι οποίες θα καλύπτουν αυτό το χρονικό διάστημα και θα επεκτείνονται και στο επόμενο χρονικό διάστημα”. ” Παρεμβάσεις ο πολίτης θα βλέπει για όλη τη χρονιά. Για όλη τη χρονιά θα υπάρχουν ισχυρές σημαντικές παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας στο ενεργειακό κόστος”, πρόσθεσε και τόνισε “Πάμε, με πλάνο τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους αλλά ας μείνουμε πρώτα από όλα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος” .

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πώς θα επιτευχθεί οι λογαριασμοί ρεύματος να μην αυξηθούν σημαντικά . Ο υπουργός από πλευράς του δεν έδωσε κάποια απάντηση επί τούτου. ” Θα μου επιτρέψετε σε ό,τι αφορά μελλοντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να είμαι πολύ προσεκτικός. Είναι μια συλλογική προσπάθεια η οποία γίνεται, προφανώς έχει γίνει πολύ καλή επεξεργασία όλων των στοιχείων και όλων των δεδομένων, όλων των εναλλακτικών λύσεων που έχουμε έτσι ώστε η παρέμβαση να είναι ακόμα πιο γενναία για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σκέψεις, θα μου επιτρέψετε όταν καταλήξουμε και συνεννοηθούμε με τον πρωθυπουργό που ήδη έχουνε γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις να υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης αν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο του 2% είπε ότι ” Η επιδίωξη και το βασικό σενάριο της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 να ανέλθει στο 2%. Αυξημένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από κάποιους μήνες αλλά ρεαλιστικά και λογικά αυξημένο προκειμένου να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάνω σε αυτό το σενάριο στηριζόμαστε. Αυτό σημαίνει συνεπώς ότι με βάση και την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει δημιουργηθεί κάποιος δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως εκτός του κρατικού προϋπολογισμού έχουμε και το ταμείο ενεργειακής μετάβασης”.

Για τους πόρους που μπορούν να αντληθούν: ” Δεν θα μπω σε λογική αριθμών, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι μια συνδυαστική χρηματοδότηση η οποία θα αντλεί πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την καλή ικανοποιητική εκτέλεση αυτού συνδυαστικά με το ταμείο ενεργειακής μετάβασης”.

Θα υπάρξει νέος γύρος επιδοτήσεων στους ευάλωτους, υπάρχει σκέψη να υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέος γύρος επιδοτήσεων στους ευάλωτους, εάν ενδέχεται υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας και εάν θα γίνει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα είπε ότι ” Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια και όλα έχουν αποτιμηθεί με βάση το δημοσιονομικό κόστος αλλά και την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Με λίγα λόγια αν οι πόροι που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος γιατί τελικά ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει όλες αυτές τις παρεμβάσεις, εάν αυτοί οι πόροι καταλήγουν τελικά στον καταναλωτή. Με βάση και αυτό το κριτήριο συνεπώς έχουν προτεραιοποιηθεί κάποιες πρωτοβουλίες οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ενεργειακό κόστος. Είναι το κόστος το οποίο πληρώνει το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση εκεί θα είναι η ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, εκεί έχουμε κρίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε ακόμα πιο πολύ ακόμα πιο γενναία”.

Οικονόμου: Πολύ σύντομα οι ανακοινώσεις για το νέο πλέγμα μέτρων στήριξης

Και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το νέο πλέγμα μέτρων στήριξης των πολιτών αλλά και που θα γίνει χρηματοδότηση.

Θα υπάρξουν πολύ σύντομα σχετικές ανακοινώσεις είπε και πρόσθεσε ότι ” ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς .Οι ανακοινώσεις θα γίνουν γρήγορα. Και σε ό,τι αφορά τους πόρους θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για φορολόγηση των όποιων υπερκερδών τα οποία θα προσδιοριστούν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας .Θα αξιοποιηθούν ως εργαλεία – είχαν αξιοποιηθεί και το προηγούμενο διάστημα. Και επιπλέον πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό φυσικά”.

” Παράλληλα ο Πρωθυπουργός συνεχίζει και την προσπάθεια και την πίεση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Eπιτροπής για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση. Ανεξαρτήτου αυτού πάντως, το εθνικό σχέδιο το δουλεύομε, το προετοιμάζουμε και ανακοινώσεις θα υπάρξουν σύντομα”, σημείωσε

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αποκλειστικές δηλώσεις Μητσοτάκη στη Realnews για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στη Realnews ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να γίνουν μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος . Όπως είπε ” εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και μετατρέπουμε σε εκπτώσεις ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα υπερέσοδα που προκύπτουν στις αγορές των ΑΠΕ και στις δημοπρασίες ρύπων. Έως σήμερα έχουν δοθεί οριζόντιες αλλά και στοχευμένες -στους πιο ευάλωτους ενισχύσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ”.

“Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων. Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.