Quantcast
Οικονόμου για Market Pass: Σκοπός του μέτρου η ενίσχυση της κοινωνίας - Πώς σχολίασε την έρευνα της Pulse - enikonomia.gr
share

Οικονόμου για Market Pass: Σκοπός του μέτρου η ενίσχυση της κοινωνίας – Πώς σχολίασε την έρευνα της Pulse

δημοσιεύτηκε:

Τα πρόσφατα στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse για τη χορήγηση επιδόματος τροφίμων, το επονομαζόμενο “market  pass” σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω δημοσκόπηση έγινε από τις 18 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022 και αποτελέσματα της έδειξαν μεταξύ άλλων τα εξής: Στην ερώτηση εάν το μέτρο για την κάλυψη του 10% των δαπανών αγοράς τροφίμων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών, το 19 % των πολιτών απάντησε”  Σίγουρα  Ναι” , το 20% ” Mάλλον Ναι”, το 21 % “μάλλον όχι” ,  το 32% ” σίγουρα όχι” και το 8%  “ΔΓ/ ΔΑ”. Δηλαδή το 39% τάχθηκε υπέρ του μέτρου ενώ το 53% κατά.

Οικονόμου για market pass: «Ο σκοπός του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ελληνική κοινωνία»

«Ο σκοπός του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ελληνική κοινωνία» επεσήμανε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως «δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Θυμίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών, σειρά μέτρων και ενισχύσεων και οριζόντιων και πιο στοχευμένων .Αυτό γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα. Αξιοποιούμε το μέρισμα της ανάπτυξης και της οικονομικής πολιτικής, τις επιτυχίες μας και το επιστρέφουμε πίσω ως κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία για να μπορέσει να αντέξει από τις πιέσεις της εισαγόμενης ακρίβειας ».

«Αυτό έγινε με τη στήριξη στους λογαριασμούς  ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια, αυτό γίνεται με την στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με τους αγρότες, στις επιχειρήσεις μας. Αυτό έγινε με την ενίσχυση για τα καύσιμα όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό γίνεται με το επίδομα θέρμανσης.  Αυτό γίνεται με την στήριξη που παίρνουν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας τις ημέρες αυτές από χθες. Αυτό γίνεται με το καλάθι του νοικοκυριού, αυτό γίνεται με τους ελέγχους στην αγορά, αυτό γίνεται και με την συγκεκριμένη κάρτα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 6μηνών σε μια ενίσχυση 10 % » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επίσης μίλησε και για το θέμα του πληθωρισμού. «Θυμίζω πως ο πληθωρισμός ήταν κάτω από το 10%  τον τελευταίο μήνα προκειμένου να έχουν ένα ακόμη εργαλείο , μια ακόμη δυνατότητα  οι Έλληνες πολίτες για να αντέξουν  την οικονομική πίεση στην καθημερινότητα τους που προέρχεται από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει για όσο κρατά αυτό το φαινόμενο, για όσο οι αλλεπάλληλες κρίσεις μας βάζουν δυσκολίες στις καθημερινότητες μας  και σε όλη τη πτυχή του οικονομικού βίου των πολιτών, να εξαντλεί κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο χωρίς να επιβαρύνει  δημοσιονομικά την οικονομία και τη χώρα για να μπορούν οι πολίτες να αντέξουν  για να έρχεται η ακρίβεια  με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα  στη ζωή και στην καθημερινότητα τους»  είπε.

Market Pass: Οι θέσεις των κομμάτων για την κάρτα αγορών

Nωρίτερα την άποψη τους για την τροπολογία του market pass που θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» εξέφρασαν τα κόμματα στη Βουλή.

 Όπως ορίζεται, με συντελεστή 33% θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και με αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί η κάρτα αγοράς που θα χορηγηθεί σε 3,4 εκατ. νοικοκυριά.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για την κάρτα αγορών είπε πως με δεδομένη τη σκληρή συγκυρία και μισό ευρώ είναι καλό, αλλά είναι αδιανόητο με το κουπόνι σίτισης να αντιμετωπιστούν η αισχροκέρδεια και η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες από την ακρίβεια. «Τελικά η περιβόητη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας γίνεται σε ποσοστό 33%, παρά την κατεύθυνση της ΕΕ η φορολόγηση να είναι τουλάχιστον 33%. Πρόκειται, συνεπώς, για μια βελούδινη φορολόγηση», τόνισε.

«Το προεκλογικό επίδομα δεν αντισταθμίζει τη διπλή αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών, λόγω του πληθωρισμού και των αυξημένων φόρων κατανάλωσης», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φραγγίδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι σήμερα υπάρχει υπερπληθωρισμός κερδών των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας και η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 15% έως 25,3%. Για αυτόν τον λόγο το μέτρο αποτελεί «εμπαιγμό» και λειτουργεί ως «ασπιρίνη» καταδεικνύοντας μάλιστα το αποτυχημένο, τρύπιο καλάθι του νοικοκυριού. Αλλά έστω και αυτού του μέτρου ασπιρίνη, όπως είπε ο κ. Φραγγίδης, πολλές χιλιάδες πολίτες μένουν εκτός αν και η αγοραστική δύναμή τους έχει πληγεί επίσης συντριπτικά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει την αγανάκτηση και δυσαρέσκεια του λαού, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλη. «Καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν δίνει η κυβέρνηση με το μέτρο του “market pass”. Τα κουπόνια φαγητού που έρχονται ως συνέχεια των “καλαθιών” είναι μια προσπάθεια να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια του λαού από την ακρίβεια, την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μη μειωθεί η κατανάλωση, η οποία ήδη έχει καταβαραθρωθεί, με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θίγουν τους μηχανισμούς ακρίβειας, ενώ τελικά το κόστος τους το φορτώνεται ο λαός από την άλλη τσέπη», σημείωσε και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης και κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης.

«Δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους οποιαδήποτε τροπολογία προβλέπει παροχές προς τους πολίτες», τόνισε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.