Quantcast
Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1-1-2015 - enikonomia.gr
share

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1-1-2015

δημοσιεύτηκε:

Eννέα αλλαγές ,με μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα αλλά και αύξηση τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση φέρνει το νέο έτος.

H πιο σημαντική αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων στο δημόσιο αλλά και στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας αλλά και σε μετοχικά ταμεία.

Oι αλλαγές που έρχονται σε λίγες ημέρες είναι οι ακόλουθες:
1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης.

Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στο νόμο 3863/2010 και αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από τη νέα χρονιά και μετά αφού θα συνταξιοδοτηθούν με βάση ένα μεικτό σύστημα:
– Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τις καταστατικές διατάξεις κάθε ταμείου.
-Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 352 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό.
– Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.
2. Επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

Κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως θα υπάρξει και νέα περικοπή στις επικουρικές που λαμβάνουν οι μισθωτοί έως και 15%.
3. Παρεμβάσεις στα μερίσματα..
Προβλέπεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στα μετοχικά ταμεία. Αυτό επομένως ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις εφόσον προκύψει ελλείμματα.
4. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Προσοχή για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο για τα 7.500 βαρέα ένσημα δεν μπορεί να γίνει εξαγορά.
5. Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ, που έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης .

Από το 2011 ξεκίνησε τόσο η αύξηση των ημερών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας.

Τη νέα χρονιά απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη.
6. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α.

Με βάση όσα προβλέπονται στο Ν. 2458/97 όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014.
Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εκείνοι επομένως που συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 52 %.
Ωστόσο η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.
7. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του δημοσίου και των ειδικών ταμείων (με βάση το νόμο 3029/02).

Συγκεκριμένα το ποσοστό αναπλήρωσης έχει αρχίσει από το 2008 να μειώνεται για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή και μετά.
8. Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων.

Οι ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24, 6πραγματικά έτη ασφάλισης από τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ο έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας.
9. Το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ζητεί να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να επιτραπεί η υπερδωδεκάμηνη χρήση για τον προσδιορισμό του συντελεστή βιωσιμότητας και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση έως το τέλος του 2014 για το εφάπαξ όσων έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριστούν στο 20% οι απώλειες για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.
Σύμφωνα με το αίτημα του υπουργείου, ο συντελεστής βιωσιμότητας για όσους αποχώρησαν από 1/9/2013 έως 31/12/2014 και η σύνταξή τους εκδόθηκε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίζεται ενιαία.

Έτσι, θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος συντελεστής δεκαεξαμήνου, από 1-9/2013 έως και το τέλος του 2014.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας, η αλλαγή είναι επιβεβλημένη αφού «από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία υπολογισμού συντελεστή βιωσιμότητας για το 2013.

Επιπλέον, οι εισφορές του αντίστοιχου έτους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή παροχών, το αντίστοιχο οικονομικό έτος έχει ολοκληρωθεί και δεν είναι δυνατή η αναδρομική εφαρμογή Συντελεστή Βιωσιμότητας».
Το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ, είναι πλέον ένα διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από τον Μάιο 2015 και μετά, οπότε και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έκαναν αίτηση πέρυσι το φθινόπωρο.
Για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού, θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά δεδομένων, μεταξύ των οποίων είναι και η οικονομική κατάσταση του φορέα.

Συγκεκριμένα, για να καθοριστεί το ύψος του χορηγούμενου εφάπαξ- με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο- λαμβάνονται υπόψη: οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου.

Ο νέος μαθηματικός τύπος θα «επεκταθεί» τη νέα χρονιά και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.