Quantcast
ΟΛΠ: Αντιδρούν και οι αρχαιολόγοι στην ιδιωτικοποίησή του... - enikonomia.gr
share

ΟΛΠ: Αντιδρούν και οι αρχαιολόγοι στην ιδιωτικοποίησή του…

δημοσιεύτηκε:

Τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) εκφράζει, μετά από μία σειρά άλλων φορέων, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αναφέροντας ότι στον χώρο του Οργανισμού υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία.

Ειδικότερα, ο ΣΕΑ κατέθεσε υπόμνημα υπέρ της αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ, την οποία έχει υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς του Πειραιά και συζητείται αύριο στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι αντίθετος στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του ΟΛΠ, πόσο μάλλον που εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ, που θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβάνονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τμήμα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων και ο ιστορικός τόπος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, βιομηχανικά μνημεία και κτίρια που προορίζονταν για να μετατραπούν σε Μουσεία του ΥΠΠΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τον Αρχαιολογικό Νόμο, αλλά και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 3986/2011, «δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να διαχειρίζεται, ούτε πολύ περισσότερο να ”παραχωρεί” αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε ιδιώτες».
Τέλος, καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού «να υπερασπιστεί την εφαρμογή του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου με κάθε τρόπο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.