Quantcast
ΟΛΠ: Στις 31 Μαΐου η Γενική Συνέλευση - Τον Ιούνιο αναλαμβάνει τη διαχείριση η Cosco - enikonomia.gr
share

ΟΛΠ: Στις 31 Μαΐου η Γενική Συνέλευση – Τον Ιούνιο αναλαμβάνει τη διαχείριση η Cosco

δημοσιεύτηκε:

Την Τρίτη 31 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναμένεται να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), όπου αναμένεται να εγκρίνει τη νέα τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, πριν αυτή πάρει τον δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, στις οποίες προβλέπεται η μείωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, από 13 σε 11.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Cosco αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού μέσα στον Ιούνιο.

Την απόφαση για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού στα τέλη του μήνα, έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο ενέκρινε τις αλλαγές στο καταστατικό της εισηγμένης, ενώ εξουσιοδότησε, επίσης, τον πρόεδρο αλλά και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση-πώληση και απομάκρυνση του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου» που βρίσκεται ημιβυθισμένο από τη Μεγάλη Τρίτη στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού υπήρξε νέα παρέμβαση των σωματείων των εργαζομένων του ΟΛΠ στο γραφείο του προέδρου, στο οποίο εκείνη τη στιγμή βρισκόταν με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να υπάρξει από το ΔΣ του Οργανισμού έγκριση των βασικών αξόνων για τη θεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και διατήρησης των συλλογικών συμβάσεων.
Οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν, στο πλαίσιο του διαλόγου αλλά και μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, να συζητηθούν και τα εργασιακά δικαιώματα που περιλαμβάνονται, ήδη, στη νέα σύμβαση παραχώρησης.
Η συνεδρίαση του ΔΣ αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω απεργίας υπηρεσιακών παραγόντων της εισηγμένης, αλλά και μετά από μία άτυπη συνεννόηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις από εργαζόμενους.
Σημειώνεται, ότι στις 19 Απριλίου το ΔΣ του Οργανισμού είχε προσπαθήσει να συνεδριάσει και πάλι για να εγκρίνει τις αποφάσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό αλλά και τη νέα τροποποιημένη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, όμως μετά από παρέμβαση των εργαζομένων στον χώρο η συνεδρίαση αναβλήθηκε.
Στο νέο προτεινόμενο καταστατικό του ΟΛΠ, που έχει τεθεί υπόψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στα τέλη του Μήνα, τα άρθρα γίνονται 14 από 22.
Επίσης, το ακριβές περιεχόμενο των σκοπούμενων τροποποιήσεων για τον Οργανισμό προβλέπονται από τις 8 Απριλίου 2016 στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών, που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco, μετά τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με αυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνεται να αποτελείται από 11 μέλη, ενώ σήμερα ήταν 13, και στις συνεδριάσεις του δύναται να παρίσταται ως παρατηρητής εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας η εκπρόσωπος του δήμου. Η συμμετοχή τους θα περιορίζεται μόνο στις συζητήσεις που σχετίζονται με τα εργασιακά θέματα ή με την πόλη του Πειραιά, αντιστοίχως.
Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιούνται στα ελληνικά ή στα αγγλικά και θα μπορούν να γίνονται και με τηλεδιάσκεψη.
Επίσης, στις προτεινόμενε διατάξεις αναφέρεται ότι σκοπός της εταιρείας είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων και η άσκηση των ευχερειών που απορρέουν από τη νέα τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.